10 ianuarie 2008

Un nou institut

Zice aşa pe hotnews: Guvernul înfiinţează Institutul de Istorie a Religiilor. 12 cercetători se vor ocupa de "istoria religiilor monoteiste, istoria religiilor indiene si iraniene, istoria religiilor politeiste din perioada antichitatii clasice, precum si religiile din perioada moderna". Institutul va fi afiliat Academiei Române.

Buna aşa. Guvernul a identificat un domeniu de cercetare de vârf şi a decis să îl finanţeze. Probabil că va angaja vorbitori de persană veche, de varii dialecte indiene, le va aloca bani de cercetare (i.e. deplasare ca să studieze manuscrise vechi, pietre inscripţionate cu cuneiforme etc.), nu vom avea parte de compilaţii din materialele cercetătorilor din alte părţi, ci vom avea prilejul să avem din nou, după Eliade, nişte somităţi în domeniu.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Problemea acestui institut evoca rasul-plansul in sensul ca este infiintat de niste smecheri care inainte de 89 tineau discursuri comuniste si acum au schimabat macazul si predau istoria religiilor. Mai sunt de forma ci cativa tineri - uniti cu smecherii cei mari prin imbarligaturi de prietenie si rudenie. Cercetatorii sunt deja alesi dintre ai lor fara concurs. Chiar si Mircea Eliade de a renaste acum nu ar avea loc de acesti impostori .

Bogdan spunea...

Poate să fie aşa, poate să nu fie aşa, însă acuzele sub protecţia anonimatului nu prea sunt cuşer.

Convorbire telefonică cu ... un hoț??

Sună telefonul, de pe un număr necunoscut, vizibil (adică nu este ascuns), iar o voce de bărbat mă angajează în următoarea convorbire: -  ...