17 februarie 2009

Mai bine mai târziu ...

Cotidianul include astăzi cifre care susţin o realitate simplă. Raportat la dimensiunea grupurilor etnice sărace* din Italia, cel mai frecvent violatorii din Peninsulă sunt probabil italieni, urmaţi de marocani şi de albanezi. Fără a te raporta la alt status social în afară de etnie, dacă nu ai ştii cine e făptaşul într-un caz de viol, şi te bazezi pe violurile din ultima vreme din Italia, probabilitate ca incriminatul să fie român este de peste 10 ori mai mică decât cea ca să fie vorba de un albanez sau marocan. În fine, în termeni absoluţi (număr total de violuri), conduc italienii, urmaţi de români, ceea ce reflectă ponderea grupurilor etnice respective.

Nimic nou sub soare. Claudiu a scris despre asta cu mai bine de un an şi jumătate. Cu ceva timp în urmă, deplângeam nepriceperea reprezentanţilor României de a utiliza datele cu pricina pentru a contracara imaginea noastră negativă.

Din păcate, imprecizia obişnuită a presei din România se vede din plin în articolul din Cotidianul. Nu e deloc clar cine a reuşit să "descopere" că statisticile sunt de partea noastră: consulul la Milano sau preşedintele Asociaţiei Românilor din Italia.

Deh, chestiune de profesionalism, resurse umane, educaţie. Mai e mult până departe, dar suntem pe calea cea bună...


LE. Faptul că nu avem habar s folosim cifrele, o dovedeşte articolul din Gândul şi lipsa războinică de argument a ministrului român de externe, prezentată azi în acelaşi ziar.

5 comentarii:

Turambar spunea...

Mda. 40% din violatori sunt straini. Sunt strainii 40% din total populatie Italia?

:whistle:

Bogdan spunea...

Aiaiaia, m-a luat viteza scrierii şi am mâncat câteva cuvinte. Corectez textul iniţial care suna aşa:

Raportat la dimensiunea grupurilor etnice din Italia, cel mai frecvent violatorii din Peninsulă sunt italieni, urmaţi de marocani şi de albanezi.

Lipsea trimiterea, pe care o aveam în minte, la profilul economic...

Am schimbat niţel textul în debutul său.

Mulţam de sugestie.

Anonim spunea...

ca sa trec peste ostilitati de gen xenofob si statisticile cu pricina - realitatea este ca cetatenii unei tari vor reactiona intotdeauna negativ atunci cand strainii al caror status este acela de "oaspete" il vor abuza si vor intersecta criminalitatea .

in privinta regimului berlusconi nu mai este nimic de adaugat . pendantul italian al idiotului de bush . cat despre politicienii romani sau cei din in serviciul diplomatic ar fi si mai putin de spus si acelea probabil neplacute.

dar asa este in general . oamenii astia vin in alte tari , necunoscand limba , nefiind adesea scolati , necalificati pentru joburi si nu rar cu o apartenenta anterioara la viata interlopa .
iar faptul ca imbratiseaza criminalitatea din care nu iti dai demisia dupa bunul plac al societatii ...este un fact si sta scris studiile despre integrare a acestora in societatile la care adera !

Anonim spunea...

Eu zic ca e mai bine sa ii violeze romanii, decat sa le dea albanezii in cap si sa ii jefuiasca. Ma rog, nu e de gluma, dar trebuie sa privim problema cu optimism :)

oceania spunea...

simonarrr, eu cred ca minimalizezi o infractiune care e la fel de grava ca datul in cap. e un optimism deplasat sa pui violul pe locul doi.

Convorbire telefonică cu ... un hoț??

Sună telefonul, de pe un număr necunoscut, vizibil (adică nu este ascuns), iar o voce de bărbat mă angajează în următoarea convorbire: -  ...