7 aprilie 2009

Sfârşitul începutului: din nou out of contemporaneity

În multe părţi ale lumii, finanţarea cercetării se realizează prin alocarea de granturi de cercetare prin competiţii naţionale: acestea sunt scoase la concurs de câte o autoritate naţională, ci care vor se constituie în echipe şi pot câştiga finanţarea proiectelor de cercetare.
...

În România se întâmplă la fel, iar granturile derulate în 2008 au fost pentru prima oară în ultimii 10 ani, relativ bine finanţate. Ce drept, banii au trebuit să fie cheltuiţi până la sfârşitul lunii octombrie, chiar şi în cazul proiectelor care continuau până în 2010, de parcă în ultimele două luni ale anului toată lumea ar trebui să îşi vacanţă. În plus, cu 2-3 zile înainte de a depune deconturile, am fost rugaţi să spunem ce sume putem muta pe anul 2009, că nu mai sunt bani la buget (sistemul este aşa: avansezi sumele din bugetul universităţii/institutului, îi cheltuieşti şi apoi îi primeşti. În practică, universitatea nu are bani, aşa că dai banii din buzunar, te faci că iei salariul şi recuperezi sumele cu pricina când guvernul trimite finanţarea, de regulă prin ianuarie anul următor). În octombrie trecut, ca nişte cetăţeni oneşti, am optat să cedăm bugetului statului, cu titlu de împrumut o parte din banii de salarii, singurii pe care nu îi cheltuisem deja din buzunarul propriu.

Prin februarie am primit restul de bani de la buget. Evident, partea rămasă de salarii era deja mai mică, fiindcă se majorase cota de contribuţii la diverse asigurările sociale.

În urmă cu o lună am fost avertizaţi că, dat fiind că bugetul nu are bani, finanţarea va fi redusă. Ceea ce era de aşteptat ţinând cont de bugetul (şi importanţa) alocată cercetării. Nimic din acestea nu este din vina ANCS sau CNCSIS.

Au fost bizare alte lucruri: finanţarea se limitează acum temporal la nivelul lunii septembrie. Nu contează că ar trebui să mergi în noiembrie la o conferinţă la care vin cei mai buni pe domeniul tău şi la care ai putea obţine un feedback extrem de util pentru lucrarea ce o faci, şi pe care nu ai cum să îl obţii altfel. Nu ai voie să mergi.

De altfel ni s-a recomandat explicit să folosim banii mai ales pentru salarii şi în nici un caz pentru conferinţe. În mesajul venit de la CNCSIS ni s-a spus că diseminarea trebuie realizată prin publicaţi, nu prin conferinţe. De parcă mergi la conferinţă să te plimbi! Oare să nu fie conferinţa locul unde afli lucruri, locul unde întăreşti relaţii şi cunoşti oameni cu care poţi deveni apoi partener în proiecte de cercetare europene, atrăgând astfel bani în ţară? (una din problemele României este tocmai că atrage de la bugetul european mai puţini bani decât sumele cu care cotizează)

Bugetul alocat pe anul acesta grantului în care sunt implicat şi care a început în 2007, este redus la 48%. Asta în condiţiile în care anul trecut am depăşit standardele de performanţă academică pe care trebuia să le îndeplinim. Mă întreb ce se va întâmpla cu celălalt proiect în care sunt implicat ca membru în echipă, şi care ar fi trebuit să înceapă la sfârşitul anului anterior, dar care, deşi a fost acceptat de 9 luni pentru finanţare, nu se ştie dacă şi cu ce suma va fi susţinut…

...
Un singur lucru e cert: cei unu-doi ani de finanţare cât de cât decentă a cercetării româneşti au luat sfârşit şi este puţin probabil să se întoarcă înapoi curând.

4 comentarii:

parvan spunea...

Si prin zona privata s-au sistat participarile la conferinte externe.

Discutia este serioasa cu privire la importanta acordata cercetarii. Cu riscul de a te readuce in evenimentialul actual tin sa-ti spun replica cea mai importanta difuzata la Tv: "trebuie sa traiasca si ei" .

tristetea e cu atat mai mare cu cat importanta e mica si dinspre privat/ONG-uri, singura sursa reala de finantare ramanand proiectele internationale.

Treaba cu septembrie/octombrie mi se pare incredibila ... sper sa fie doar birocratie.

Bogdan Voicu spunea...

Problema e ca in RO, pentru multe teme de cercetare (in sociologie: majoritatea), nu ai de la cine primi in Romania un feed-back decent ...

Septembrie/Octombrie: nu , nu e doar birocratic. Pur si simplu se precizeaza clar ca nu avem voie sa facem cheltuieli aferente perioadei de dupa 31 septembrie. (anul trecut am facut plati in octombrie, achitand in avans tot ce aveam planificat pentru noiembrie si decembrie, anul asta nu mai e voie ...)

parvan spunea...

In cazul asta ma radicalizez:

1. Cea mai mare ratare a politicii romanesti postdecembriste este faptul ca nu a stiut/putut sa integrezeze comunitatea romaneasca comunitatii globale. Este aberant ca avand posibilitatea sa refuzi participarea la curentele de gandire globale. Oricum este cel putin straniu ca acest lucru sa aiba un grad mai mic de prioritate decat te miri ce agentii, politii servicii, armate. Macar o masura ca in cazul celor 2% pt ONG-uri ... ar fi putut lasa libertatea ca aceste comunicari sa se dezvolte.

2. Este aberant sa tratezi cercetarea cu mintea de contabil: luna/luna, cheltuieli angajate cu suficient timp inainte de inchiderea anului fiscal etc. Pentru ca nu se achizitioneaza o marfa. Reducerea bugetului chiar daca trebuie facuta, ea trebuie asumata explicit nu "ponderata" prin restrictii administrative.

Bogdan Voicu spunea...

Ei, problema vine in primul rand din interiorul universitatilor (cele care in mod normal promoveaza cercetarea). Acestea prefera sa fie locuri in care se afla cadre didactice (profesori, confi, lectori) si nu ceea ce se cheama scholars, ca si sum adevarul ar fi unic, deja descoperit, si ar avea nevoie doar de niste trambite poleite care sa il difuzeze catre studenti docili si care nu pun intrebari...

Asa ca, asta iarna, la vederea bugetului, majoritatea acestor cercetatori, aproape toti neintegrati in fluxurile internationale, au zis: ce daca nu e bani la cercetare, ca sunt aproape 6% la educatie (i.e. la salarii)...





BTW, banii de cercetare difuzati prin granturi pot fi accesati de oricine are activitate de cercetare, s-a inscris in acest sens, si participa la competitia de granturi, indiferent ca e din domeniul public sau privat.

Convorbire telefonică cu ... un hoț??

Sună telefonul, de pe un număr necunoscut, vizibil (adică nu este ascuns), iar o voce de bărbat mă angajează în următoarea convorbire: -  ...