23 august 2009

România cât se poate de negativă

M-am uitat câteva minute la un meci de Liga II: Săgeata Stejaru-Delta Tulcea. Mă bucuram că cei din micuţa comună Stejaru au o echipă de fotbal sprijinită prin cotizaţii, că erau 1000 de spectatori la meci, că încurajau echipa favorită.

Apoi, la 1-0, am închis televizorul. Suporterii din Stejaru, din candidaţi la „România pozitivă” deveniseră banali fani români, care dădeau afară javrele ordinare şi ofereau adversarilor ocazia de a face o felaţie.

Apoi am revăzut şi postarea lui Cristi despre un meci Ajax-Benfica şi despre Dinamo-Slovan Liberec.

Şi m-am întrebat cum ar fi reacţionat fanii din Stejaru dacă ar fi fost conduşi cu 2-0 acasă, în loc să conducă cu 1-0.

2 comentarii:

Radu spunea...

De doi ani tot aud vehiculandu-se in cercul "suporterilor", in special in cercul acelor ultras, o expresie care mi se pare goala de sens: libertate pentru suporteri!

Ca un suporter cu frecventa medie, nu imi dau seamna care din drepturile mele sunt incalcate azi pe stadion. Nu imi dau seama ce mi se fura in momentul in care am trecut dincolo de turnicheti...

Am urmarit si eu meciul dintre Stejarul si Tulcea. Din pacate la noi, spre deosebire de alte locuri, galeriile, in loc sa se individualizeze prin cantece, scandari, atitudine, manifestar tind mai degraba sa se copieze unele pe altele. Si iau necritic atat scandari cat si dusmanii fara istorie, cantece care se adapteaza doar acolo unde apare numele echipei sau atitudini lipsite de motivatie. Asa ai senzatia, pe orice stadion ai fi, ca asisti la acelasi meci...

parvan spunea...

Nu stiu cum ar fi fost la Stejarul dar acum multi ani am asistat intamplator la o "disputa" intre suporterii din Movileni (o comuna saraca din Olt) si cativa jucatori in urma unui meci de divizie judeteana.

Injuraturi ... ca pe "stadioanele mari" ... dupa vreo ora am aflat ca erau o sumedenie de legaturi de rudenie intre suporterii revoltati si jucatorii apostrofati.

Convorbire telefonică cu ... un hoț??

Sună telefonul, de pe un număr necunoscut, vizibil (adică nu este ascuns), iar o voce de bărbat mă angajează în următoarea convorbire: -  ...