21 septembrie 2009

Santiago de Compostela: timpul şi bucătăria

Nu ştiu cum o fi prin restul Spaniei, dar în Galicia se vede că e o problemă cu timpul, cu fusul orar. Se face greu dimineaţă, iar pe la 10:30 seara nu e nevoie de iluminat public.

Asta se simte şi în obiceiurile alimentare. Masa de prânz are loc ceva mai târziu, între 2 şi 4 după amiaza. Cea de seară începe pe la 9:30-10. Greu găseşti ceva de mâncare între 4 după amiaza şi 8 seara. Înainte de masa de seară, însă, poţi zăbovi la o cafea sau o bere, pe una dintre terase, şi consuma ceva tapas (gustărele).

Bucătăria galiciană este bazată pe fructe de mare. Le găseşti din plin pe străduţele garnisite cu restaurante, care coboară dinspre Dom către parc. Practoic orice restaurant vinde ceva mâncare cu fructe de mare, care de regulă te întâmpină încă din vitrină. Merită încercate nişte pulpo con patatas, o mariscada (farfuria aia cu chestii marine), nişte Pimientos de Padron (un soi de ardei iuţi, fripţi cu sare şi un pic de ulei de măsline), o porţie de chuletón de ternera gallego (vaca din farfuria de mai sus, o halcă mare, făcută cu multă sare, neaşteptat de fragedă şi uşor de digerat), tarta de Santiago (mult mai bună proaspătă, nu conservată), sau capriccio galician (ultimele două sunt deserturi).

4 comentarii:

literelibere spunea...

ador mancarea galiciana. mi-ai adus aminte de multe lucruri dupa care ma dau in vant:)
in ce oras din Galicia te afli?

Bogdan spunea...

Am stat in Santiago o saptamana la sfarsitul lui iulie, inceputul lui august. Am participat la o conferinta, profitand si pentru nitel turism academic.

Intre timp am mai scris 300 de pagini de raport, am fost in vacanta, apoi iar raport, apoi conferinta o saptamana in Lisabona, apoi iar analiza de date si raport de scris, a inceput Irina scoala, si abia peste cateva zile incep sa vad ceva liniste la orizont, asa ca postez doar ramasite de text din ce gasesc pierdut pe laptop :)

literelibere spunea...

ai facut foarte bine ca ai pastrat urmele calatoriilor tale ca sa le impartasesti cu noi ceilalti care salivam pe margini:). eu cand merg in Galicia, de obicei, ma opresc la Vigo sau Coruna. mancarea e la fel de buna :)

gica show spunea...

vezi, ca ai iesit si tu in poza!

Convorbire telefonică cu ... un hoț??

Sună telefonul, de pe un număr necunoscut, vizibil (adică nu este ascuns), iar o voce de bărbat mă angajează în următoarea convorbire: -  ...