19 iunie 2010

Competiţia de furat

Numărul din 17 iunie al Times Higher Education International(THE) include un articol ce discută despre plagiat. Mai exact este anunţată grila de penalităţi pentru studenţii care plagiază, grilă ce urmează a fi lansată ca propunere pentru Anglia la o conferinţă ce are loc săptămâna viitoare.

Grila se bazează pe analiza politicilor anti-plagiere ale universităţilor din Anglia, și este ajustată prin consultarea cu 104 cadre didactice…

Uite un exemplu de penalizare, conform THE:

„Un student din anul 1 nu a indicat sursa pentru o propoziţie pe care a utilizat-o într-un referat. Conform grilei va primi o penalizare de 280 de puncte. Se adaugă posibile sancţiuni recomandate: (1) avertisment scris, prezent în foaia matricolă; (2) referatul este respins: va trebui să facă altul, dar, fiind prima sancţiune, nota maximă ce poate fi obţinută rămâne aceeaşi.”

Pe măsură ce sancţiunile se acumulează, creşte numărul de puncte de penalizare, foaia matricolă devine plină de astfel de avertismente, scăzând şansele de a fi acceptat la master și doctorat, avertizând angajatorii asupra calităţii studentului. Exmatricularea constituie și ea posibilă începând de la un anumit număr de sancţiuni și puncte de penalizare.

Întrebarea imediată ce mi-a venit în minte este legată de aplicativitatea unei astfel de grile în România. La noi, grupe întregi de studenţi prezintă nu câte o frază, ci referate întregi copiate sau concatenate din texte găsite online. Tot aici, ai lor profesorii includ în dosarul de avansare în grad cărţi despre care spun că sunt proprii, dar care incorporează lungi texte copiate din lucrările altora…

Te întrebi dacă are rost să penalizezi astfel o normă socială și dacă nu cumva făţărnicia este de fapt adevărata virtute a acestei societăţi.

Nu ar fi mai simplu ca sistemul de învăţământ să poarte denumirea „competiţie de furat”?

Un comentariu:

Radu spunea...

Eu nu as fi atat de drastic. I-as spune competitie de "preluat, tradus si adaptat" :).N-om sti noi (ma refer la intreaga populatie de viitori, prezenti si mai ales fosti intelectuali) foarte bine cum sta treaba cu stiinta dar la limbi (ma scuze cei care gandesc si o leaca mai creativ!) nu ne ia nimeni...

Convorbire telefonică cu ... un hoț??

Sună telefonul, de pe un număr necunoscut, vizibil (adică nu este ascuns), iar o voce de bărbat mă angajează în următoarea convorbire: -  ...