8 februarie 2012

Un om ... adevărat

Stârnit de Cristi, am studiat azi CV-ul unei doamne. Am comentat pe Facebook, dar cred că e util să pun și aici câte ceva:

Mai întâi a fost învățătoare, timp în care, în paralel, a făcut o facultate. Cred că este mult mai greu decât a face două facultăți în paralel, ceea ce face ca să emit două supoziții: (1) persoana în cauză este extrem de dotată, sau (2) a mimat cel puțin una dintre cele două activități (a fi învățător și a fi student). Aleg prima variantă.

2000-2002: Termină facultatea (finanțe-bănci) și schimbă meseria, devenind auditor public. Urmează un master în domeniu apropiat de cel al licenței.


2003-2004 - urmează alte două programe de master în paralel, în alte specializări decât facultatea, dar oarecum înrudite și apropiate și de specificul ocupației, fiind în același timp și angajată ca șef de serviciu la DJPC Arad. Ar fi interesant de aflat de ce optează pentru a urma două programe de master în paralel, mai ales că acestea se suprapun (ca timp) și cu serviciul.

2004-2008: are traiectoria academică clasică în România, în câteva dintre științele sociale, fiind simultan lector, doctorand și angajat într-o instituție publică. Greu, dar nu imposibil. Doctoratul este în asistență socială, la fel și orele predate, iar ocupația este în același domeniu.

Lucrurile se complică însă începând cu 2008: încă având cele 3 ocupații de mai sus, se implică în politică la vârf (era membru de partid din 2003) și devine deputat, student la alte două facultăți și apoi masterand în alte două programe (sau poate al doilea o fi doctorat sau tot licență, că nu scrie), în trei universități diferite (Goldiș Arad, Titulescu București și Academia Militară, tot București), în domenii diferite, chiar dacă înrudite (pentru niciunul nu precizează specializarea, probabil neimportantă în opinia dânsei: 1. Administrație publică și științe politice, 2.
Relații internaționale și studii europene; 3. probabil științele securității). Din fericire cele patru rânduri de noi studii universitare se suprapun doar două câte două, dacă am numărat eu bine. În 2008 ia titlul de doctor (la UVT) fără a avea nicio publicație cu adevărat academică.

Pe blogul domniei sale este un post de zilele acestea care se încheie epocal. Îmi permit să citez:

"timpul ne va arăta adevăratul rol al acestui Guvern, care a stabilizat România, în momente grele pentru întreaga lume. Aşa cum măslinul rodeşte după 30 de ani, poate peste alţi 30 de ani se va vorbi în cu totul alţi termeni despre realizările din cei trei ani de guvernare.


Guvernul pleacă, dar realizările rămân!"

Este absolut admirabilă opinia politică a doamnei sau domnișoarei cu pricina (CV-ul nu precizează statusul marital, sau nu am observat eu, fotografia o înfățișează blondă). Am zis mai sus epocal dintr-un motiv simplu: mi-a amintit de "Epoca de Aur".

Tot din CV, la secțiunea afiliere profesională, am aflat că persoana în cauză este "Membra inactiva a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania".

Din ziarul de azi am aflat că este propusă să devină ministru.

Era să zic că nu am comentarii. Poate e totuși util să am astfel de comentarii, ca unul care mi-am petrecut întreaga viață profesională în mediul academic românesc și am scris adesea (texte academice, dar și de popularizare) despre România, dezvoltarea sa, educația superioară, valorile românilor, resursele umane de la noi, toate aflate la un nivel ridicat în comparație cu unele țări africane, precum și în topul european, dacă întoarcem topul cu susul în jos.

Prin urmare: Da, persoana cu pricina este potrivită postului de ministru. Se încadrează bine în peisajul românesc. Cunoaște lucruri din multe domenii, este cadru didactic universitar, are destulă experiență ca politician, blondă, vine din administrația publică, va aduce cu siguranță ceva interesant pentru presa de la noi.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Din aceeasi categorie de profesionisti miraculosi fac parte si academicii care termina un doctorat, apoi mai fac un masterat in acelasi domeniu, eventual apoi mai fac un masterat sau doctorat in domeniu conex ...probabil nemultumiti perpetuu de ce invata. Da, e vorba tot de stiintele sociale.

Bogdan Voicu spunea...

Nu cred că o a doua sau a treia specializare sunt inutile, indiferent dacă e vorba de domeniu conex sau domeniu complet diferit. Depinde de specificul temelor studiate.

Pentru o carieră non-academică însă, înclin să dau dreptate opiniei de mai sus.

Nu trebuie însă uitat un lucru: o diplomă de master la o universitate bună poate valora mai mult (ca și cunoaștere dobândită și abilități achiziționate, dar și ca posibilități de angajare), decât un doctorat la o universitatea care acordă 100 de titluri pe an într-un domeniu relativ îngust, să zicem antropologie sau ingineria petrolului (asta doar ca să specific îngustimea la care mă refer).

Convorbire telefonică cu ... un hoț??

Sună telefonul, de pe un număr necunoscut, vizibil (adică nu este ascuns), iar o voce de bărbat mă angajează în următoarea convorbire: -  ...