6 iulie 2014

Cultura hipster-ateistă?

O simțeam că vine, că e în aer și ... a reușit totuși să mă surprindă.

Am scris de mai multe ori, argumentând cu cifre, despre faptul că România este puternic religioasă. Nu stau să mai dau alte amănunte. Dacă nu m-ați auzit vorbind despre asta, puteți să mă credeți pe cuvânt, să răsfoiți prin acest blog, sau să scotociți după mine prin alte cotloane ale internetului.

Simțeam însă că ne pregătim de apariția unei comunități critice non-atee. Simțeam că accentul pus de media, ofensiva deșănțată prin care BOR invadează spațiul public, asocierea acesteia cu politica, va duce la apariția unui puternic curent de respingere. Iar aceasta se va întâmpla mai ales în acel mediu care are un consum cultural și material un pic mai rafinat sau cel puțin pretins a fi mai rafinat.

Și iată peste ce am dat azi pe Metropotam:

http://metropotam.ro/polling/bucuresti/Credeti-in-Dumnezeu/ 

Ca să fie clar: 

1) ponderea ateilor și nereligioșilor în România este pe undeva pe sub marja de eroare a oricărui sondaj. Adică nu poți avea un estimat cert, dar nu cred că poate trece de 2%, asta după ce elimini eventuala teamă de a se declara ca atare.

2) publicul consumator de Metropotam este unul evident mai special, din moment ce mai mult de jumătate din cei 3352 ce au răspuns la sondaj resping explicit biserica, iar o treime se declară răspicat atei.

Metropotam nu e un caz izolat. Am văzut în ultima lună exemple și pe alte site-uri.
Cum explic asta? E posibil să avem o comunitate critică, ce poate conduce la schimbare, dar și la radicalizare. Comunitatea cu pricina include cel mai probabil pe cei ce se definesc drept cool și hipsteri. Dacă e bine sau rău, o să vă explic însă altă dată, după ce lucrez un pic pe date și verific ipoteza (la urma urmei sondajul de pe Metropotam poate fi o simplă farsă a unui votant mai persistent, e nevoie de mai multă informație pentru a valida rezultatul).

Până una alta, dacă vreți mai multe despre hipsteri și a fi cool (fără legătură cu religiozitatea însă), aruncați o privire peste numărul viitor al Dilemei vechi (cel ce va apare joi).


PS. Nu, mai sus nu e o greșeala gramaticală. Majoritatea poate cere și plural și singular.



Niciun comentariu:

Convorbire telefonică cu ... un hoț??

Sună telefonul, de pe un număr necunoscut, vizibil (adică nu este ascuns), iar o voce de bărbat mă angajează în următoarea convorbire: -  ...