21 iunie 2016

Cum a transformat PSD plecarea de la Guvern într-o victorie



Înainte de a vă vorbi de PSD, hai să ne uităm un pic la istoria rezultatelor alegerilor locale din România postcomunistă.

În lista de mai jos am inclus toate partidele ce au luat măcar 2% din voturile pentru Consiliul Județean. Nu am luat în calcul 1992, adică primele alegeri, când nivelul de confuzie era încă mare, iar presa era doar parțial liberă.

1996
CDR (PNȚ-CD+PNL+altele): 19%, PDSR: 16%, USD (PD/FSN+PSDR): 11%, UDMR: 7%, PUNR: 5%, PUNR: 5%, PRM: 4%, PDAR: 3%, PAC: 3%, PL93: 3%, PS: 2%, MER: 2%

2000
PDSR: 27%, PD: 10%, CDR (PNȚ-CD+altele): 7%, ApR: 7%, PNL: 7%, PRM: 7%, UDMR: 6%, PUNR: 2%, PSDR: 2%, UFD: 2%

2004
PSD: 33%, PNL: 16%, PD: 13%, PRM: 8%, PUR: 6%, UDMR: 5%, ADA (PNL+PD): 5%.

2008
PDL: 29%, PSD: 28%, PNL: 18%, UDMR: 5%, PRM: 4%, PC: 3%, PNG-CD: 3%.

2012
USL (PSD+PNL): 50%, PDL: 15%, PP-DD: 9%, UDMR: 5%, UNPR: 2%

2016
PSD: 38%, PNL: 32%, ALDE: 6%, UDMR: 5%, PMP: 4%.

Am subliniat în lista de mai sus procentele PSD. Motivele sunt simple: 1) este partidul cel mai important din România postcomunistă; 2) evoluția sa este singura care prezintă un trend cert ascendent, afectat doar de sincopa din 2008.

Contextul este și el important: la fiecare 4 ani, numărul de partide care contează descrește, iar numărul voturilor care merg către primele două clasate crește. Este un proces natural de concentrare a voturilor, care conduce treptat spre sistemul bipartid imaginat de mulți la mijlocul anilor 2000. De natură a mulțumi fostul PDL, cândva principalul său susținător, sistemul este în avantajul evident al celui mai mare partid de la noi: PSD.

Al doilea element de context este incidentul „Colectiv”. Tragedia acelui moment a fost în avantajul PSD: social-democrații au scăpat de guvernare cu un an înaintea alegerilor generale, într-un moment în care erau asediați din toate părțile, iar gradul de încredere în primul ministru părea pe tobogan. În plus, au scăpat și de neplăcuta alianță cu UNPR, vocația de trădător a multora dintre membrii acestuia nefiind deloc ușor de suportat. Din penumbră, dar controlând Parlamentul, PSD a avut ocazia de a se pregăti de alegeri în văzul lumii, dar fără a fi în centrul atenției.

În fine, președintele PSD s-a trezit cu o sentință definitivă ce i-ar fi afectat poziția aproape oriunde în lume. Dragnea și-a păstrat însă poziția. A fost ajutat direct și de PNL, cel care, cel puțin vremelnic, a desemnat sau a sprijinit la fotoliul de primar candidați cu faimă de extremiști (precum Marian Munteanu) sau aflați în vizorul justiției (precum Andrei Voloșevici, fostul primar al Ploieștilor).

Performanța PSD în aceste alegeri este remarcabilă. Ea arată exploatarea la maxim, oportunistă, a unui context pe care partidul aflat la guvernare nu l-a creat, dar de care a știut să profite din plin. S-a văzut aici forța structurilor sale organizatorice, faptul că este un partid închegat, cu oameni uniți de o ideologie comună.

Mai mult, a dat o lovitură totală de imagine la București, nu doar fiindcă a câștigat în fața PNL sau a încă incertului USB, ci mai ales pentru că a învins și împotriva celor desprinși din partid, oameni precum Adrian Severin sau, mai ales, Marian Vanghelie. În cazul ultimului, trebuie notat din nou cum a fost exploatat contextul: la sectorul 5, PNL a desemnat un alt candidat controversat, iar USB a reușit să nu desemneze candidat.

Dar hai să revin la principala victorie a PSD: a demonstrat forța de grup a partidului, omogenitatea și organizarea sa. 

Numai că alegerile au mai marcat o victorie: au fost aleși mulți candidați urmăriți de justiție sau chiar aflați în închisoare! O parte a lor provine din PSD, precum Lia Olguța Vasilescu, primărița reconfirmată a Craiovei. Dar mai toate celelalte partide importante au sprijinit astfel de oameni. Implicația este imediată: Parlamentul a emis rapid o lege ce se constituie într-un un soi de iertare a păcatelor. Legea este legitimată tocmai de votul popular ce a (re)confirmat suportul pentru cei ce au încălcat legea. Cum PSD este partidul perceput a fi cel mai corupt (fapt firesc, fiind cel mai mare), la nivel simbolic aceasta constituie o tot o victorie a social-democraților.

Toate aceste fapte pun oamenii lui Dragnea pe cai mari. Social-democrații par a avea acum drum liber spre o majoritate ce poate deveni absolută după alegerile legislative din toamnă.

Niciun comentariu:

Convorbire telefonică cu ... un hoț??

Sună telefonul, de pe un număr necunoscut, vizibil (adică nu este ascuns), iar o voce de bărbat mă angajează în următoarea convorbire: -  ...