30 ianuarie 2008

Cu celularu’ după mine, mă respect cum se cuvinte

El este adevăratul "dominator" al României de astăzi. Mic, zgomotos, cu tot felul de funcţii şi disfuncţii, îl găseşti pretutindeni: în autobuz, pe stradă, la serviciu, acasă, la chef, la spectacole, la cursuri, la şcoală, la spital, la shopping, oriunde.

Mă irită când apare în locuri nepotrivite: când cel aflat într-un prezidiu se opreşte din discurs ca să răspundă la apel; când cel ce conduce maşina e mai ocupat de convorbire decât de drum, pietoni sau alte maşini; când funcţionarul de la ghişeu te priveşte cu ochi nevinovaţi vorbind câte 10 minute în interes personal, întrerupând subit discuţia cu tine: „mi-a sunat telefonul, ce să fac” par să spună ochii săi.

Una din regulile pe care ncerc să le impun la cursurile pe care le ţin este ca telefoanele mobile să fie închise. Să nu se audă sunând în timpul cursului. Întrerup discuţiile, strică atmosfera, aruncă pe fereastră banii studenţilor (clienţi ai sistemului de învăţământ, din al căror bani acesta este finanţat). Precizez acest lucru în primul curs din fiecare an. O dată, în urmă cu 2 ani, la enunţarea dorinţei mele ca telefoanele să fie închise pe durata cursului, o studentă a exclamat uimită:”De tot??”.

Evident, nu am ţinut nici măcar un curs în ultimii 5 ani fără ca să sune măcar un telefon.

Explicaţia, în opinia mea, poate fi localizată la nivelul respectului pentru ceilalţi şi este sugerată, în alte contexte însă, în cartea Monicăi Heitz apărută cu ceva vreme în urmă (şi care văd că a primit Premiul pentru Debut al României Literare, deşi este o carte de antropologie…).

5 comentarii:

Bogdan spunea...

Surpriza emisiunii: la cursul e ieri nu a mai sunat nici un telefon! (am ţinut un curs suplimenatr, chiar dacă este sesiune...)

oceania spunea...

pai daca n-a sunat niciun telefon inseamna ca-l aveau dat pe vibratii:))

Bogdan spunea...

nu, că s-ar fi cutremurat sala de curs :))

Anonim spunea...

Domnu profesor, stiu ca nu se cade sa va contrazic, dar stau si eu si ma intreb : La capatul "firului celularului" nu sunt tot oameni?

Nu de alta dar ... chiar daca am aflat ca "solipsismul este inevitabil" ... as vrea sa fiu sigur ca "turbulentii" aia carora nu le raspund pe mobil ... n-au nici un motiv sa se considere nerespectati. :)

Bogdan spunea...

No bre bade,
Că dacă închizi complet telefonul, atunci nu mai sună, aşa că ăia de la capătul tunelului nu mai există, şi chiar dacă există nu se simt nerespectaţi, că poate cine ştie ce o fi păţit serverul sau satelitu' de o avea studintele telefonu' închis ţi oricum ei vorbesc cu o voce blondă de robot care le spune în mai multe limbi pământeşti câte ceva ce nu înţelege nimeni :p

Convorbire telefonică cu ... un hoț??

Sună telefonul, de pe un număr necunoscut, vizibil (adică nu este ascuns), iar o voce de bărbat mă angajează în următoarea convorbire: -  ...