25 mai 2008

O părere despre alegerile ... generale

Părerea mea este că electoratul bucureştean al PD-L a suferit în ultimele luni de 3 probleme mari:

- comportamentul necivilizat al autocratului pe care îl susţine, care a călcat pe bec mai ales în relaţii cu ziariştii;

- gândul că partidul cu pricina va câştiga oricum, orice alegeri, aşa cum a rezolvat referendumurile şi apoi alegerile de anul trecut;

- dezamăgirea că nu PD-L nu a adus în prim plan oameni care să inspire la fel de multă încredere ca şi Traian Băsescu. Din acest punct de vedere izolarea lui Negoiţă în enclava de la sectorul 3 este probabil o eroare de strategie.

Toate cele trei probleme conduc la o uşoară alienare a electoratului, probabil mai puţin dispus să se prezinte la vot, chiar dacă (încă) nu s-a mutat către un alt partid (exact situaţia PSD/Năstase în 2004). Neavând acces la baze pentru sondajele preelectorale bucureştene şi nici timpul de a le analiza, nu pot testa ipoteza din fraza anterioară.

Dacă ea este însă adevărată, atunci, pe termen scurt, tendinţa de uşoară revigorare a candidaţilor PD-L (vezi mai multe pe blogul lui Turambar) vine probabil dintr-o mobilizare către vot a unei părţi a acestui electorat. Iar aici nu este atât efectul campaniei electorale, cât mai ales apariţia sistematică a sondajelor care îl dau pe Oprescu drept favorit cert.

Oprescu va fi mereu suspectat că este un candidat ascuns al PSD. Probabil asta şi este. În turul 2 va beneficia aproape sigur de suport PSD şi PNL, în timp ce Blaga va rămâne un orfan al PD-L. O victorie a lui Oprescu la Bucureşti riscă nu atât să clatine scaunul lui Băsescu în 2009, cât mai ales să reducă destul de mult încrederea electorilor în partidul care conduce în clipa aceasta în sondaje. Problema PD-L este cui atât mai puternică cu cât neavând o ideologie stabilă şi fluctuând de la stânga la dreapta după cum bate vântul, partidul şi-a construit o bună parte din baza electorală pe ideea că poate învinge mereu. Consecinţele se vor vedea la apropiatele alegeri generale.

7 comentarii:

Bogdan spunea...

Later edit:

Rămâne însă de văzut şi cum va exploata Băsescu/PD-L situaţia lui Blaga din turul II, de a fi "singur împotriva tuturor", care ar putea mobiliza puternic la vot electoratul pro-băsescian.

În mod paradoxal, e posibil ca PRM şi PNG-CD să aibă ultimul cuvânt aici, căci dacă l-ar susţine pe Blaga, aceasta nu doar că nu ar mai fi singur, ci ar avea şi aliaţi care îl face să piardă din electoratul potenţial.

Turambar spunea...

Da, daca PNG sau PRM l'ar sustine pe Blaga, ar fi rau pentru el. Ar intarata acea bucata nesigura de electorat CDR / ADA care oscileaza intre Oprescu si Blaga.

Nice conclusions, mate. Keep up the good analysis :)

Anonim spunea...

Ziceam ca nu ma inscriu la datul cu parerea la localele astea .... dar daca ai zis in post ca-s ... generale, va zic si eu o opinie un pic mai campaign oriented:

Eu cred ca PDL a mizat pe o perspepectiva conflictuala in care ei sa-si atribuie pozitia defensiva, d'aia n-a fost referendum, d'aia a fost "Solutii nu discutii".

Cum Oprescu a ocupat un camp marketat de Base: Independent, direct, cu mistouri la adresa "celorlalti" ... el a ocupat in mod firesc zona libera de ideologii si receptiva la sloganuri pe care PD-ul o cucereste la fiecare alegere :) .

Reactia lui Zeus si mai ales interpretarile de dupa discursul de RRA (ala cu Rapita si cu Blaturile) au facut ca indemnurile la o campanie mai combativa sa fie calate pe Bucuresti (sunt convins ca nu Bucurestiul era tinta).

Ceea ce l-a dus pe Blaga in offside ca n-avea cum sa fie in acelasi timp combativ (sau macar ... ascultator fata de autocrat) si in acelasi timp sa astepte sa fie lovit petru a riposta.

De ceva timp Blaga s-a mutat pe "dintr-o lovitura", iar autocratul si-a nuantat combativitatea si a luat pe el "indignarea" fata de neseriosul Oprescu. Si asa a mai recuperat din adeptii ajunsi conjunctural la oprescu. Si d-aia creste Blaga.

Campania PDL nu e rea. Bucurestiul nu e brusc independent sau de stanga. Sondajele nu demobilizeaza la Oprescu.

De acord ca miza e pe mobilizare pt vot (aici un rol il au si sectoarele). De acord si ca PNG-ul n-ar aduce voturi coalizandu-se cu PDL. Nu cred ca PRM-ul mai e un corp perceput compact in Bucuresti.

PS ca sa revin la generale: strategia cu Negoita eu am citit-o asa: exista riscul sa pierdem bucurestiul la primar general (ca avem 8 ani de mandat si sunt multe de reprosat)... daca e asa e "monstruoasa ualitie" si exploatam in generale. Pastram scorul pt partid (cu un om cum vrem noi sa simbolizam PDL-ul... si pastram cel mai rasunator succes din capitala: Negoita ca dovada ca n-a fost singura noastra alternativa ... si oricum am fost invinsi de "monstruoasa coalitie stanga-dreapta".

Anonim spunea...

total de acord cu ante-vorbitorul
Semantic

Bogdan spunea...

N-am intentionat sa zic ca sondajele ar demobiliza electoratul Oprescu, ci ca ii mobilizeaza pe suproterii PDL, cazuti in certitudinea ca vor castiga orice si oricand (precum Nastase in 2004). (am testat chestia asta pe cativa prienteni in urma cu cateva saptamani. Uimire totala: "cum sa nu castige Blaga"?????)

Sunt insa in dezacord cu voi in ce priveste optiunea "altul in locul lui Negoita". Explicatia nu cred ca este atat de sofisticata cum a expus-o Cristi, ci mult mai prozaica: Negoita putea castiga, insa acest lucru nu era unul tocami bun pentru Olimp. Ar fi legitimat un concurent pentru Zeus chiar in sanul partidului. Iar concurentul ar fi fost mai tanar, cu imaginea omului combativ, gata sa se bata cu toti pentru o idee. Un soi de Hercule, care risca sa fie mai adecvat decat batranul-marinar-care -se-intalneste-cu-coruptii-la-masa-de -pranz la imaginea electoratului dezideologizat al PD-L despre cum ar trebui sa arate cel care sa ii reprezinte.

(ca Negoita o fi altfel decat imaginea sa curenta, asta e o alta problema, iar impresia mea dupa o experienta din urma cu mai bine de 10 ani este ca omul trebuie citit cu mai multa atentie pentru a vedea daca este sau nu ce pretinde a fi. Asta e insa mai putin important, in clipa sta jonglam exclusiv cu imaginea publica curenta)

In fine, daca potentialul candidat de top pierdea la Bucuresti, atunci putea fi de-a dreptul catastrofal pentru PD-L...

Pe alta parte cine nu risca, nu castiga, iar un potential post de prim ministru pentru Negoita (sau pentru alt coleg PD-L-ist) s-ar putea sa se dovedeasca doar o cioara de pe gard la alegerile din toamna. Insa pana atunci multe se mai pot intampla in povestea asta ;)

Anonim spunea...

Bogdan, cu tot respectul, cred ca te amagesti.

Nu exista dizidenta in PD-l, exista cel mult lipsa de sincronizare, si poat marunte frustrari neexprimate ... dar nu exista nici pe departe pericolul unui "nou soare" in PD-l.

Sa fim seriosi: i-a bagat in parlament in 2000, i-a adus la putere in 2004, le-a facut scoruri mai mari decat isi inchipuiau vreodata ca pot obtine, le-a dat parghii , a desfiintat PRM-ul, a splituit PSD-ul, a splituit PNL-ul, a incercat cu UDMR-ul ... putin probabil ca vre-un pd-list :) sa nu perceapa avantajele concrete din toate actiunile astea. Problema o sa fie cand Zeus nu va mai fi asa potent.

Bogdan spunea...

Nu, dom'le, departe de mine gandul de a vede vreo dizidenta in PD-L. Sunt ferm convins ca dependenta de Basescu este exact asa cum ai descris-o. Dar un autocrat chibzuit are grija sa elimine orice dizidenta potentiala, prevenind-o. Si sunt ferm convins ca la Cotroceni au grija de chestiunea asta, chiar daca este probabil sa nu se vorbeasca despre asa ceva, iar marea majoritate de acolo nici macar nu constientizeaza ca isi doresc sa nu existe voci discordante fata de cea a potentului olimpian.

Convorbire telefonică cu ... un hoț??

Sună telefonul, de pe un număr necunoscut, vizibil (adică nu este ascuns), iar o voce de bărbat mă angajează în următoarea convorbire: -  ...