29 martie 2009

Româia-Serbia la TV

Eu am ramas surprins (extrem de neplacut) de comentariul live si de calitatea transmisiei:

- nu am inteles de ce comentatorii nu au zis nimic de tactica, macar in ce priveste concentarea actiunilor pe centru, inghesuiala la care erau supusi Marica-Mutu-Costea, in schimb s-au intrecut pe sine in a gasi o vina arbitrului, ghinionului (cel mai absurd mi s-a parut la golul 1: a fost ghinion ca mingea a sarit din bara la adversar, dar nu a fost noroc ca a lovit bara in loc sa intre in poarta din prima), terenului (mi-am amintit de meciul cu Danemarca, cel jucat pe nisipul lui Oprisan: parca adversarii nu jucau pe acelasi teren)...

- reluarile m-au zapacit complet: apareau in momente neadecvate, insistau exclusiv pe fazele care priveau interesulunei singure echipe etc.

- reclamele care intrerupeau transmisia cred ca au fost mai multe decat prevede legea (parca in lege e maxim una pe meci), iar banda aia neagra care fura 10% din ecran cu SMS-uri de la spectatori este o gaselnita Antena 1/GSP despre care nu reusesc sa pricep la ce serveste...


Revenind la calitatea comentariului: acesta explica si de ce Piturca sau jucatorii nu fac niciodata referiri la tactica - nu are cine sa ii intrebe.


In fine, in urma cu o luna, in seara in care am ajuns in Germania, la emisiunea de analiza a etapei care era parca pe ZDF, era invitat un fotbalist care m-a uimit prin fluenta cu care vorbea, de parca ar fi fost de meserie orator. (ce e drept, necunoscand germana, nu prea pricepeam cuvintele, dar am inteles cand i s-a pus intrebarea cu nationala Romaniei si a raspuns foarte cla ca acolo vrea sa joace). Vazand cum raspund la intrebarile de dupa meci multi dintre jucatorii nationalei, superioritatea lor in urma unui meci in care ce e drept au alergat din plin, dar cam fara de logica, am inteles macar unul dinre motivele pentru care jucatorul Herthei Berlin, cel pe care l-am vazut la ZDF, nu a avut loc in teren in meciul cu Serbia: din grup fac parte doar cei care se conformeaza la regulile grupului si care nu fac nota discordanta... (Merton poate servi ca referinta clasica in acest sens).

4 comentarii:

--------- spunea...

Ca sa inveti din greseli iti trebuie o cultura care sa incurajeze asta. Sa-ti asumi responsabilitatea, inclusiv a infrangerii, si sa te poti privi in fata.

oceania spunea...

exista atata aroganta in fotbalul romanesc incat sa-ti recunosti vina e prea mult. li se potriveste zicala "capra raioasa cu coada pe sus". antrenorul nationalei intra in categoria asta.

Anonim spunea...

Fotbalul a devenit apanajul oamenilor superficiali şi al căutătorilor de can-canuri.Iar ziariştii "de sport" se pliază curentului. Dacă evenimentele siropoase din viaţa unui fotbalist oferă tiraje mai generoase publicaţiilor, decât o ştire pur tehnică, despre tactici şi scheme de joc, reacţia şi întrebările ziariştilor vin oarecum cât se poate de natural.

Bogdan spunea...

Aşa e, dar aici era vorba de TV. La TV cred că ceea ce vinde publicitatea, pentru publicul de care zici, în cazul meciurilor, este imaginea. Comentariul de calitate putea ajuta niţel la creşterea audienţei pe segmentul care nu cumpără doar imagini în mişcare...

Convorbire telefonică cu ... un hoț??

Sună telefonul, de pe un număr necunoscut, vizibil (adică nu este ascuns), iar o voce de bărbat mă angajează în următoarea convorbire: -  ...