30 mai 2009

Travel in Romania: Mănăstirea cisterciană Cârţa

Mergând dinspre Făgăraş către Sibiu, la un moment dat am văzut un indicator la dreapta, către Cârţa, dublat de un altul ce semnala prezenţa prin zonă a unei "mănăstiri cistercine" din secolul XII.

Era duminică după amiază, la ora 5, eram singur în maşină, aşa că am făcut dreapta.

Cârţa pare un sat liniştit, cu căsuţe îngrijite, vegheat de Munţii Făgăraş către care are o priveşte care nu e de lepădat. Mănăstirea este la rândul ei interesantă, deşi destul de greu de vizitat.

Un afiş anunţa că intrarea costă 3 lei pentru adulţi şi 1,5 pentru copii, iar cheia se află la casa parohială. Cum era duminică spre seară, nu am căutat cheia, însă am fost îndrumat să ocolesc biserica prin dreapta, că sunt lucruri interesante de văzut, că ajung la un moment dat în curtea unui om, dar că acesta nu se supără. Şi chiar sunt multe lucruri interesante de văzut, aşa cum spun fotografiile, cu ziduri străvechi plasate în mijlocul verdeţii. Mai multe despre istoria locului găsiţi în link-urile de mai jos.

Mie mi-a plăcut. Evident mi-a stârnit şi unele întrebări, încă fără răspuns. Mă întreb mai ales cum de a ajuns partea ce s-a păstrat din zidul vechii biserici, de la 1230, în curtea omului, lângă grătar? Aceasta face însă parte din pitorescul locului, aflat la doar 5 minute de şoseaua naţională. Ar fi interesat de aflat şi cine sunt cei care îngrijesc atât de atent locul - curat, verde, plăcut. Merită vizitat, mergeţi să îl vedeţi!

link-uri: Turul de weekend ..., eFoto, Wikipedia

Poze: click pe ele pentru dimensiunea mărită (în fereastră nouă).

2 comentarii:

ruxi spunea...

nu se pot trimite comentarii

Ruxi spunea...

"Curtea omului" este de fapt curtea pastorului care se ocupa de biserica. Tot el si familia sa sunt si cei ce au grija de acest loc minunat. Zidurile acelea fac parte din ansamblul fostei abatii, acolo aflandu-se locurile de dormit pentru calugari. Singura parte intacta din ansamblu este casa parohiala. Foarte interesant cand mergeti acolo este sa-l prindeti pe parinte sa va povesteasca istoria zonei si a abatiei, de fapt in general despre viata. Este deosebit de talentat.

Convorbire telefonică cu ... un hoț??

Sună telefonul, de pe un număr necunoscut, vizibil (adică nu este ascuns), iar o voce de bărbat mă angajează în următoarea convorbire: -  ...