7 decembrie 2009

Scenarii prezidenţiale

Numărătoarea paralelă a PDL şi rezultatele parţiale BEC sugerează că Traian Băsescu a câştigat cu măcar jumătate de punct electoral. Sunt în joc, ca ordin de mărime, undeva între 50000 şi 100000 de voturi.

Rezultatul contrazice puternic două dintre exit-poll-uri, adică pe cele realizate de case de sondaj din sfera de influenţă a adversarilor lui Traian Băsescu. CURS, agenție de sondare cu legături strânse cu Cotrocenii a indicat şi ea un raport invers al voturilor din țară, ce e drept cu o diferență în interiorul marjei de eroare, dar semnificativ diferită de rezultatul anunțat de PDL și cel parțial al BEC. (cu alte cuvinte, distanţa TB-MG este substanţial mai mare în versiunea PDL sau BEC decât în estimarea CURS, desigur dacă am reţiunut eu bine cifrele de la PDL şi BEC)

Faptele creează premise pentru contestare, renumărare de voturi, analiza la sânge a celor anulate, noi contestații în justiție, căutarea febrilă a cazurilor de turism electoral. Acestea ar perpetua însă interimatul președintelui în funcție și imposibilitatea desemnării unui prim ministru. Adică un nou interimat al Guvernului Boc. Foarte interesant de văzut ce va opta să facă PSD şi PNL, în ce măsură staff-urile lor vor considera că este în avantajul propriu să perpetueze starea de fapt.

PSD ar putea de exemplu spera să ajungă la o diferenţă finală de 10-15.000 de voturi şi să identifice 20.000 de „turişti” electorali, clamând – pe bună dreptate în acest scenariu – invalidarea alegerilor. O repetare a acestora va conduce însă la alt rezultat sau va determina o mobilizare încă şi mai puternică a electorilor pro-Băsescu (aici cred eu că a fost cheia ieri, alături de inabilitatea PSD de a negocia cu UDMR, singurii care posedau un electorat disciplinat)?

În plus, orice amânare prin contestaţii a reinvestirii lui Traian Băsescu îl menţine ca prim-ministru pe Emil Boc. Este acest lucru în avantajul PSD şi PNL?

În fine, oare căderea previzibilă guvernului propus de Liviu Negoiţă, va conduce oare la desemnarea ca prim ministru a lui … Emil Boc? (preşedintele nu cred că poate dizolva parlamentul înainte de investitura în noul mandat)

4 comentarii:

Adrian Hatos spunea...

Hai ba las-o cu sociologismele. Au furat dom'le, au furat! Stiu eu.
;-)

vlllad spunea...

Mi-e greu sa cred in frauda doar din partea PDL cum mi-e greu sa cred si ca 3 institute de sondare, fie ele si contractate de "moguli", ar fi putut gresi. Cred pur si simplu optiunea Basescu a fost oarecum contra curent si indezirabila, si multi oameni s-au ferit, sa declare la exit poll ca l-au votat pe Basescu (fiindu-le rusine) si fie au spus ca si-au anula t votul fie au zis ca au votat cu Geoana.
Dar asta e doar o speculatie, nu se bazeaza pe niciun fel de date.

Bogdan spunea...

Hei, mai ușor cu sociologismele, că aici nu era vorba de exit-polls :)

Mă gândeam să mă întreb mai încolo, după ce aflu mai multe informații, dacă și cum au greșit agențiile de colectare a datelor (a preveni spirala tăcerii face parte din jobul lor, în opina mea)...

parvan spunea...

atentia pe cifre mici si renuntarea la superioritatile gen "2% nu conteaza ca se anuleaza reciproc" ... asta o sa trebuiasca fie din ce in ce mai mult parte din job :)

Convorbire telefonică cu ... un hoț??

Sună telefonul, de pe un număr necunoscut, vizibil (adică nu este ascuns), iar o voce de bărbat mă angajează în următoarea convorbire: -  ...