16 octombrie 2010

Depersonalizarea coperților

Vorbeam zilele trecute despre prezenţa cărţilor în ediţiile de colecţie propuse de majoritatea cotidienelor centrale româneşti.

Ele arată cam aşa:

Fix aceleaşi cotoare, ceea ce normal – oferă identitate colecţiei. Fix aceleaşi coperte, ceea ce depersonalizează complet cărţile. Este adevărat că, din păcate, spre deosebire de albumele muzicale, cărţile nu sunt la fel de constante în a-şi menţine coperta de la o ediţie la alta, de la o ţară la alta. Pentru puţinele care o fac, dar şi pentru altele, coperta face însă parte din identitatea lucrării, o defineşte, atrage cititorul.

Adesea, colecţiile de care aminteam uită deliberat acest lucru, confirmând menirea cărţilor ca obiect de decor. Păcat!

Un comentariu:

Anonim spunea...

mare nenorocire la voi in rominia cu .. conservarea prioritatilor . cite probleme ?! grele probleme !

eu mi-am cumparat carti intotdeauna in functie de buget ( care nu a fost si nu este opulent ) . am avut noroc ca a "dat coltu" si cineva din familie si am primit inca citeva fara sa misc ceva in afara de a le scoate din carton - a le sterge - si a le aranja in raft .
in rest .. imi amintesc ultima data cind mi-am cumparat o carte din super-market cu un euro dimpreuna cu un cd tot un euro .

cartea avea o coperta sclipicioasa si reliefata cu doi indragostitzi . ea teribil de sexoasa si el un pachet de muschi ( mi-am tras degetul pe coperta am "simtit" formele si am hotarat ca un euro cit il dau lu ala de pe schil(l)dergasse care interpreteaza ceva la vioara in apropierea dom-forum-ului filarmonic - ma poate salva de la pedeapsa vesnica ) cd-ul a fost o interpretare non-originala a unui song cu bono ( de la u2 ) feat. mary j. blige - "one" !

deci 2 euro in plus si restul alimente si ceva de baut de facut baie etc ...

Convorbire telefonică cu ... un hoț??

Sună telefonul, de pe un număr necunoscut, vizibil (adică nu este ascuns), iar o voce de bărbat mă angajează în următoarea convorbire: -  ...