30 octombrie 2011

De ce ne trebuie nouă lege, doar îl avem pe Gigi!

Un spectator fără creier sare pe teren şi loveşte un jucător. În opinia mea, spectatorul cu pricina trebuie dus direct la puşcărie, judecat cu celeritate şi poate zace în temniţă câteva zeci de ani.

Spectatorul se îndepărtează de victimă. Câţiva stelişti se bagă şi ei la bătaie şi lovesc cu picioarele inamicul. Aşa se făcea şi în epoca primitivă, când nu exista justiţie, ci doar instinctele primare erau cele ce călăuzeau oamenii.

La TV, un jurnalist, Mare OM, se jeleşte. Sensul a ce spunea el este, cu aproximaţie, după cum am înţeles eu vorbele sale, cam în felul următor „cum e posibil să elimini pe jucătorii Stelei! Ei doar s-au apărat! Acela e de vină, ce căuta pe teren, trebuie masacrat. […] Ce-o să facem cu băieţii ăştia, care e adevărat l-au lovit pe nemernic, dar s-au apărat, doar nu erau să îl lasă să-l omoare!”.

Subtitluri apar pe ecran, atmosfera este panicardă, pur şi simplu se îndeamnă la violenţă, intră în direct şi Marele Finanțator, nelipsit de la postul de televiziune respectiv, și nu doar de la el.

În opinia mea, cei ce îndeamnă astfel la violenţă, trebuie să împartă celula cu spectatorul descreierat din prima frază. În opinia mea, acolo este locul neardenthalianului de Horia Ivanovici şi a prietenilor săi, a căror continuă revărsare de invective şi de îndemn la violenţă îmi repugnă fantastic. Iar postul de televiziune ar trebui interzis, la fel cum şi stadionul Petrolului trebuie suspendat. Cred că există reguli clare ale CNA şi, respectiv, LPF, care reglementează astfel de situaţii.

Hai să vedem în ce măsură Marele Om Horia Ivanovici va mai continua să fie crainic TV. Eu zic că va nu are nici o şansă să fie măcar amendat. La urma urmei, a îndemna la violenţă e justificat, în minte omului de Cro-Magnon, dacă gestul este precedat de un eveniment violent.

4 comentarii:

Turambar spunea...

Eu un singur lucru nu inteleg: de ce va mai uitati voi la fotbal? Ca juca Ploiestiul? So what? Nu mai bine te uiti tu la basket? ;)

Bogdan Voicu spunea...

E, asta e o chestie de pricepere musiu :p


Pe de altă parte nu m-am uitat. Azi am văzut ruinele a două castele, am Skype-uit nițel, am văzut un documentar cu dinozauri, și am zis să vedem ce a făcut Petrolul într-un meci de mijlocul clasamentului. Întâmplător am nimerit cu SopCast-ul chiar în mijlocul a ceea ce pentru mine a fost un acces de isterie violentă televizat, cu îndemnuri precum mai am văzut în decembrie 1989, când oamenii erau încurajați să se împuște între ei.

Așa cum ziceam pe Facebook, dincolo de culpa evidentă a clubului de fotbal (recidivist, de altfel) și de vinovăția totală a spectatorului respectiv, în opinia mea locul crainicul TV cu pricina este la pârnaie, cu interzicerea pe măcar 20-30 de ani a dreptului de a mai apărea în emisiuni televizate și de a mai cuvânta în public.

Pur și simplu pentru cei cu probleme de felul domniei sale există niște instituții unde tratamentul este de durată.

Bujold spunea...

Imi pare rau dar am impresia ca nu ati vazut ce s-a intamplat... Va rog sa m,ai priviti odata si sa-mi raspundeti la o intrebare pe care am sa v-o pun la finalul postarii:
Unde se indeparta animalul acela? Se ducea direct spre zona in care urma sa se execute lovitura de la 11 metri, Iar Martinovici a facut ceea ce trebuia sa faca, pentru ca "organele abilitate" n-o faceau - s-a protejat pe el si si-a protejat colegii.
Intrebare:
Daca va intra un strain in casa si va loveste sotia, copiii sau pe dumnneavoastra, in timp ce politia, jandarmii sau nu stiu ce firma de paza platita de dumneavoastra si care are ghereta la intrarea in imobil, stau si privesc neintervenind, ce faceti? Reactionati sau asteptati interventia lor?
Intrebarea nr. 2: Sunteti prahovean? Sustineti Petrolul?

Bogdan Voicu spunea...

Postarea mea are al subiect decât comentariul dvs. Am să vă răspund însă și la acesta, procedând un pic în ordinea inversă a întrebărilor dvs.

1. Nu este nici un secret că sunt ploieștean și țin cu Petrolul. Sunt destul de multe postări pe acest blog care converg în acest sens.

2. Așa cum am scris și mai sus, și cum am mai afirmat-o semi-public pe Facebook, este cert că vinovat este clubul, recidivist, care nu a asigurat siguranța partidei. Adaug acum faptul că pedeapsa legitimă pentru asta include suspendarea terenului pe minim 6 etape, cu permisiunea de a juca meciurile considerate acasă la maxim 300 de km distanță, adăugând și depunctare și amendă. Nu sunt de acord cu opinia că ”nu trebuie depunctată” echipa. În lumea civilizată cluburile există pentru că au spectatori, nu ca un moft al unui patron oarecare. Ele sunt fie afaceri, fie bunuri publice, fie combinații din cele două. Prin urmare se impune și depunctarea.

3. Intervenția lui Martinovici: Așa cum spune legea, dacă cinvea mă agresează intervin dar nu folosind o forță disproporționată. Cu alte cuvinte elimin pericolul, dar nu îl împușc pe agresor. Din acest punct de vedere eu văd mai întâi o vină morală a jucătorilor Petrolului: ei trebuiau să fie primii care să intervină și să-l potolească pe agresor. Apoi este evident vina steliștilor care s-au lăsat pradă instinctelor primare, în loc să gândească la ceea ce au de făcut. Or tocmai asta este ceea ce ne lăudăm că ne face să fim civilizați: rezolvăm diferendele pe cale pașnică.

4. De aici reacția din postarea mea. Ea se referă în principal la faptul că am ajuns să aud îndemnuri explicite la violență proliferate public, pe un post de televiziune de către un jurnalist (de fapt doi, că lui Horia Ivanovici îi ținea isonul cel ce a fost sau este președinte pe la Brănești... cred că Alin Buzărin îl cheamă). Cred că alături de ei în studio se afla și Ilie Dumitrescu, cel a cărui opinie că Martinovici ar fi greșit a fost destul de repede trecută cu vederea de către Marele-Om-care-îndeamnă-spectatorii-și-jucătorii-să-se-hăcuiască. Pentru că, în opinia mea, acesta este efectul modului în care DigiSport acoperea în momentul respectiv evenimentul: îndemna la bătaie generalizată. Sugera implicit că dacă te simți nedreptățit trebuie să dai cu pumnul cât poți de tare, indiferent de legi și consecințe.

5. Rezum opinia mea:
* da, clubul petrolul e vinovat și trebuie pedepsit,
* spectatorul agresor sper că este deja la închisoare
* CNA ar trebui să se autosesiseze în privința îndemnurilor la violență ale lui Horia Ivanovici. Ele nu fac altceva decât să perpetueze și să multiplice situații precum cea mai de sus.

Convorbire telefonică cu ... un hoț??

Sună telefonul, de pe un număr necunoscut, vizibil (adică nu este ascuns), iar o voce de bărbat mă angajează în următoarea convorbire: -  ...