8 februarie 2012

Coincidențe ... de gen

1.
În manualul de germană pe care îl studiez (una dintre cărțile PONS), femeile sunt de regulă soții și fac de mâncare. O dată pe săptămână sau mai rar, au o seară liberă, în care se întâlnesc cu prietenele și nu fac de mâncare. E sarcina soților să facă atunci de mâncare, așa că ei comandă pizza amicului lor Giovanni, de la pizzeria din colț. (Recunoașteți aici și stereotipul imigrantului italian ;)

Mă rog, modelul este cel al Germaniei, mai ales în Sud, acolo unde are originea editura în cauză.

2.
În lista miniștrilor propuși în posibilul guvern Ungureanu, 18 inși din ce scrie în ziar, unul singur este fată sau femeie.

Propunerea cu pricina vizează Ministerul ... Muncii. Mă gândesc că asta ar fi fost o ironie prea fină, dacă Președintele, cel care probabil a inspirat în bună măsură Guvernul, ar fi studiat și el manualul de germană respectiv :)



PS. Angela Merkel este din Estul Germaniei, acolo unde valorile de gen au un pic altă distribuție...

3 comentarii:

Osterhase spunea...

Care este oare proportia membrilor/membrelor de partid?

Bogdan Voicu spunea...

Nu știu.

Toate partidele au organizații de femei, destul de active, în care mă aștept să regăsim destul de mulți membri (de gen feminin). E posibil ca organizațiile cu pricina să aibă efecte de atragere importante, oferind un stimulent suplimentar față de cel pe care partidele îl oferă bărbaților și contrabalansând (parțial) prezența mai redusă în Parlament sau Guvern. Nu ar fi exclus să avem o distribuție destul de echilibrată sau nu foarte dezechilibrată...

Nu am însă date, așa că cele de mai sus sunt doar simple supoziții.

Ce e drept, nici nu cred că e la fel de relevant ca ponderea din populația totală (toși avem acel drept de a vota, a fi reprezentat și a candida).

Osterhase spunea...

Drept avem, de acord, nu avem insa nici o obligatie de a candida nici de de a fi reprezentat. De aceea consider ca accesul la un drept nu inseamna si folosirea lui. Iar daca pe Merkel ar avantaja-o mostenirea comunista a estului Germaniei, n-ar trebui sa negam nici mostenirea noastra comunista. Poate fara ea n-am fi avut nici o femeie in guvern :)
Dpdv "stiintific" ca sa explici de ce femeile nu sunt mai bine reprezentate la varf, indiferent de acel varf, ma gandesc ca ar trebui sa pornesti de la baza. De aceea am intrebat despre numerul de membre si nu cat sunt de vocale sau de distractive...

Convorbire telefonică cu ... un hoț??

Sună telefonul, de pe un număr necunoscut, vizibil (adică nu este ascuns), iar o voce de bărbat mă angajează în următoarea convorbire: -  ...