6 septembrie 2012

Roboţei



Un articol din Science (rezumat în L'Express), povesteşte despre cum se poate scrie informaţie pe ADN. O echipă de americani a scris pe ADN şi apoi a citit de pe el ca de pe un stick USB. Se pare că pe un gram de ADN poţi depozita echivalentul a câteva milioane de harduri (455 exaocteţi, ca să fim exacţi).

Pe de altă parte, un articol din The Economist menţionează acei viruşi informatici deştepţi care se reconstruiesc şi se remodelează de unii singuri: iau bucăţele de cod inofensive de pe computer, le combină conform unui algoritm prestabilit dar flexibil, şi produc un progrămel care să îndeplinească scopul virusului. În plus, noul progrămel generează la rându-i virusei, al căror scop şi mod de acţiune se redefinesc permanent, însă au în comun reconstruirea prin utilizarea informaţiei disponibile prin computerul în care ajung.

Ia să combinăm noi acum cele două procese. De scris informaţie pe un mediu abundent şi generos ca spaţiu, precum ADN-ul, ştim că se poate. Am început să învăţăm şi cum să o manipulăm. Devine atunci o chestiune legitimă să ne întrebăm dacă oamenii nu or fi un soi de roboţi.

4 comentarii:

Mihai Lungu spunea...

În loc de comentariu:
"Cerc vicios

Despre încercarea de neînţeles de a înţelege inteligenţa umană cu ajutorul inteligenţei umane

Armate întregi de savanţi au cercetat secole de-a rândul modul de funcţionare al inteligenţei umane. Au fost propuse nenumărate modele, care, unul după celălat, s-au dovedit a fi doar cazuri speciale, cu valabilitate restrânsă şi care au fost înlocuite cu modele din ce în ce mai rafinate şi mai generalizate.
Şi apoi s-a întâmplat. Cam 3.000.000 de neuroni din creierul unui cercetător înzestrat, care erau poziţionaţi în formă de suzetă, au stabilit o conexiune multiplă cu totul neaşteptată. A făcut clic! şi înţeleptul cercetător a postulat modelul ultimativ, care putea să descrie în cele mai mici detalii şi fără nici un fel de contradicţii totalitatea funcţiilor creierului uman.
Excepţie făcând, bineînţeles, suzeta şi modul său de funcţionare, care a dus la neaşteptatul clic şi la această reprezentare genială."

Poate sună mai bine în germană? http://paulmelian.de/Gedankensplitter/Text/Teufelskreis.htm

Mihai Lungu spunea...

În urmă cu vreo două zile am postat aici un comentariu (sau mai bine zis un citat în loc de comentariu), care după cum văd nu mai apare. A aterizat cumva printr-o defecţiune tehnică în Nirvana? Sau interpretez eu greşit acel "ceva timp"? Sau poate totuşi se consideră orice citat sau link "reclamă"? Ne vom lămuri în orice caz, după ceva timp...

Bogdan Voicu spunea...

Ah, eram pe o conexiune proastă, am dat accept şi după câteva minute a venit un ecran alb. Am avut senzaţia că s-a publicat, dar se pare că nu se întâmplase asta... :(

Mihai Lungu spunea...

Chestii din ăstea se întâmplă destul de des. Când postez din România, unde am acces la internet prin reţeaua Orange, sunt adesea învinuit pe nedrept de spam. Sau se afirmă că aş fi bucureştean, ceea ce nu e cazul.

Convorbire telefonică cu ... un hoț??

Sună telefonul, de pe un număr necunoscut, vizibil (adică nu este ascuns), iar o voce de bărbat mă angajează în următoarea convorbire: -  ...