24 mai 2013

Liber la date...

În urmă cu două săptămâni, Barack Obama (președintele SUA) a anunțat că datele culese din bani publice devin publice (exceptându-le pe cele care ar putea duce la violarea intimității personale). Citez din The Economist:

On May 9th Barack Obama ordered that all data created or collected by America’s federal government must be made available free to the public, unless this would violate privacy, confidentiality or security. “Open and machine-readable”, the president said, is “the new default for government information.”

Cuvântul cheie în citatul din Obama este "machine readable". deși poate da naștere la interpretări, el se referă clar la baze de date, nu la .pdf-uri postate aiurea pe site-ul biroului de statistică, ca să dau un exemplu.

Există un trend mai vechi în acest sens. În științele sociale, majoritatea datelor academice serioase au devenit publice. E cazul, spre exemplu, al sondajelor comparative majore: ESS (cei ce au dat tonul), EVS și WVS, PISA și TIMSS, mai nou EQLS fac datele publice, fie direct pe site-ul propriu, fie prin arhive de date. la noi, din păcate, nu e chiar așa. Până și datele mai vechi ale BOP (barometrul de Opinie Publică) rulat de Fundația Soros în 1994-2007 au dispărut de pe site-ul think tank-ului cu pricina.

În lume, Banca Mondială, Freedom House, Transparency International, OECD pun online, cu access neîngrădit, date agregate la nivel de țară. adesea este mai ușor să iei date despre România de la ei sau de la Eurostat decât de la INS sau varii ministere.

În aproape toate țările europene, oficiile de statistică dau azi acces public, online, la o sumedenie de date agregate, dar nu și la raw data. Raw data sunt însă relativ ușor de accesat în scopuri academice. La noi, INS nu dă acces la aproape nimic. Ministerul Educației și al Cercetării nu dă acces la aproape nimic în format civilizat, machine readable, așa cum cere Obama în State. E suficient să amintesc despre bazele de date de la Bac, de cele de la exercițiul de ierarhizare a universităților, toate părând lovite de mania secretului de stat.

The Economist face paralela între anunțul lui Obama și decizia lui Reagan din anii 1980 de a deschide accesul public către datele furnizate de sateliții geostaționari americani. Aceasta din urmă a dat posibilitatea să avem azi GPS-uri la prețuri accesibile, să avem prognoze meteo localizate în add on-urile de Firefox sau Chrome și în app-uri de pe smart phones. Decizia lui Obama ar putea da semnalul de start pentru un nou val de progres tehnologic, o creștere a calității vieții, pentru eficiență economică superioară, și ar da științelor sociale materie primă pentru o mai bună înțelegere a vieții (cu implicații imediate în actul de guvernare sau în kodul de organizare a spitaleor și școlilor, spre exemplu).

Poate la ei :(

Un comentariu:

Ovidiu spunea...

Datele BOP sunt mai greu de găsit, dar sunt pe site:

http://www.soros.ro/ro/program_articol.php?articol=107

E o problemă cu site-ul, sper să fie cât de curând unul nou.

Convorbire telefonică cu ... un hoț??

Sună telefonul, de pe un număr necunoscut, vizibil (adică nu este ascuns), iar o voce de bărbat mă angajează în următoarea convorbire: -  ...