9 august 2013

O altfel de istorie … a fotbalului românesc (şi nu numai)

Mă gândeam să las postarea asta pentru a doua parte a lui august, dar meciul de aseară de la Arnhem o face mai mult decât potrivită.

Cartea de care vorbesc poate părea bizară: este în esenţă istoria unei echipe – Juventus Bucureşti – care aparent nu mai există sau poate o fi acea Juventus Colentina??? În fapt e mult mai mult decât atât. Echipa nu doar că există, dar anul acesta a câştigat din nou cupa, a treia din istorie, fiind de patru ori şi campioană a României. Un singur titlu a fost cucerit sub numele de Juventus, restul fiind adjudecate după mutarea la Ploieşti.

Juventus, o echipă privată înfiinţată la Capşa prin contopirea a două alte cluburi bucureştene, cu italieni între membrii fondatori, a fost cândva un nume mare. Istoria ei, şi cartea în sine, este o istorie a fotbalului românesc între 1920 şi 1952. Citiţi şi o să vedeţi cum istoria se repetă, halucinant pe alocuri:
  • structura ligii se schimbă peste noapte, uneori chiar în timpul campionatului;
  • deşi era un spaţiu privat, Carol al II-lea decide rechiziţionarea stadionului pe care juca echipa, şi unde jucase şi naţionala, şi construieşte acolo facultatea de drept;
  • autorităţile comuniste decid că Steaua I şi Steaua II, proaspăt înfiinţate, joacă împreună în prima ligă;
  • sunt echipe ce îşi schimbă numele de câteva ori în timpul sezonului;
  • echipe ce au pierdut în urmă cu două tururi de cupă revin în competiţie la masa verde.
Mai toate acestea se petrec înainte de comunism şi se repetă în timpul său. Dar mai bine citiţi istoria Juventusului şi a mutării sale la Ploieşti. O regăsiţi în cartea lui Răzvan Frăţilă - Petrolul Ploieşti, Istorie şi Tradiţie. Volumul I: Începuturile. Nu vă aşteptaţi la o scriitură fantastică. Autorul nu este un Franzen sau un Lodge, ci e doar contemporanul lor. Fost arbitru de fotbal, Răzvan Frăţilă este un entuziast ce petrece mult timp în arhive, şi scrie decent, covârşindu-te cu informaţii. Iar informaţia este principalul atu al volumului ce tratează momentele critice ce au urmat debutului fotbalului la noi, ce vorbeşte despre viaţa în perioada interbelică şi despre intervenţia (nu chiar atât de disruptivă, în opinia mea) a comunismului.

Cartea costă 65 de lei, având 360 de pagini A4 cu hârtie velină. Sunt multe extrase savuroase din presa vremii, numeroase fotografii, iar capitolul final constituie o colecţie de memorialistică ce vorbeşte mult despre fotbalul şi viaţa de acum 70-80 de ani.

[Tip: editura aparent nu livrează (încă) online, dar experienţa proprie spune că un telefon sau un e-mail la adresele lor de contact rezolvă problema, cel puţin pentru cei aflaţi în România.]

Niciun comentariu:

Convorbire telefonică cu ... un hoț??

Sună telefonul, de pe un număr necunoscut, vizibil (adică nu este ascuns), iar o voce de bărbat mă angajează în următoarea convorbire: -  ...