22 iulie 2007

Aparatele de memorat umane - poveste despre stupiditate

Am văzut ieri o reluare după unul dintre episoadele sezonului 1 din "Te crezi mai destept?". Conceptul e simplu: emisiune concurs, concurentul alege domenii, care de asta data sunt materii din primele 5 clase de scoala. Moderator Iantu, in nota obisnuita, insa cu prea multe pauze de 10-20 de secunde in care nimeni nu zice nimic, nu se intampla nimic etc.

Ideea este misto: sa vezi in ce masura cei din generatiile mature (de fapt selectia cred ca i-a tintit pe cei intre 30 si 45 de ani) se descurca la intrebari de clasa a III-a.

Intrebarile banuiesc ca sunt formulate de invatatori/profi care predau la clasele respective si sunt deschise (nu exista variante de raspuns din care sa alegi).

Exemple:
Lb.franceza: "Care este cel mai mare numar de doua cifre in limba franceza?" [raspunsul corect era 99 - quatre vingt dix-neuf; cum insa intrebarea incepea cu "care este..." si nu cu "cum se spune in franceza la ...." pe mine ma aruncase pe o pista falsa, si ziceam soixante neuf, de la 70 incolo toate fiind compuse din mai mult de doua cifre in radicalul lor... :) ]

Geografie (clasa a IV-a): "Cand este atestat documentar Bucuresti-ul?" (se cerea anul exact, nu epoca, asa cum m-as fi asteptat. In plus: de ce ar trebui sa invete elevii anul exact al atestarii Bucuresti-ului? Il invata si pe cel al Sibiului, Caracalului, Timisoarei, Bistritei, Bacaului etc.????)

Cultura civica (clasa a IV-a): "Cand a fost adoptata declaratia drepturilor copilului de catre ONU?" (evident ca se cerea tot anul, nu epoca...)


Data fiind premiza pe care o am (invatatori si profesori fac intrebarile), ma intreb pana cand sistemul educational romanesc va mai produce "aparate de memorat"??????? Oare cand vom observa ca s-au inventat calculatoarele si vom pune accentul nu pe memorare, ci pe cum sa le folosim?


2 comentarii:

Magda spunea...

Cam acelasi lucru m-a intrigat si pe mine la emisiune. Ai dreptate, toate intrebarile sunt reproductive. Apoi, intr-o perioada in care generatiile par sa se inteleaga din ce in ce mai putin, doar o emisiune care sa popularizeze ideea de competetie ne mai lipsea...

Bogdan spunea...

Eu zic ca o competitie moderata, unde cel ce pierde nu este neaparat hulit, este benefica...

2021: cenzura, preotul, arta, practicile totalitare

Pe scurt: o expoziție e cenzurată pe motiv de încălcare a dogmei religioase.   Dacă cenzurarea ei e corectă, atunci și Osama Bin Laden avea...