17 august 2007

Bulgaria, 3: Kaliakra


Oraş-fortăreaţă, datând de pe vremea tracilor (sec. IV B.C.), apoi capitală a lui Lisimah (inscripţiile lămuritoare din muzeul minuscul dintr-o grotă, sugerează vag că macedoneanul Lisimah ar fi fost … trac :)), ocupat de romani, apoi capitală a lui Dobrotici, parte a primului, apoi a celui de-al doilea ţarat bulgar, în fine, abandonat (sub turci) în secolul XVII.

Aceasta este Kaliakra, oraş dezgropat parţial, cu fortăreţe romane şi pre-romane, ruine antice puse în valoare la fel de prost ca la Histria.


În mijlocul cetăţii: o unitate militară, în care accesul este evident interzis …


Explicaţiile despre ce şi cum lipsesc (vezi foto), la fel ca la Histria. Ce e drept, poţi da telefon la un număr de mobil … Faţă de Histria, poţi ajunge aici cu excursii organizate cu plecare din staţiunile din apropiere.








Săpăturile arheologice par a fi adesea şi mai superficiale decât cele de la Histria! O ipoteză răutăcioasă: o fi din acelaşi motiv pentru care românii ezită să promoveze cetăţile (săseşti şi ungureşti) din Ardeal??


uite si un link, tot catre impresii de calatorie...


Niciun comentariu:

Convorbire telefonică cu ... un hoț??

Sună telefonul, de pe un număr necunoscut, vizibil (adică nu este ascuns), iar o voce de bărbat mă angajează în următoarea convorbire: -  ...