2 februarie 2009

Postarea fără nume

Am vrut să îi zic "Brain drain".
Pe urmă am vrut să îi spun "La revedere, cercetare!"
Pe urmă mi-a venit în minte "Noi muncim, nu gândim."

Pe urmă mi-am amintit că am vrut să scriu un post despre faptul că mi se pare că sunt mai mulţi cerşetori pe stradă şi că poate că ăsta o fi efectul recesiunii de prin Spania şi Italia. Cu alte cuvinte nu ne interesează dacă pleacă o mână de doctori în ştiinţe, se întorc înapoi alţi români. Oare cu cine or vota primii şi cu cine or vota ceilalţi??

M-am mai gândit să scriu şi despre cum, anul trecut, am fost rugaţi să reducem din banii din grant şi să îi mutăm pe anul 2009. Evident, singurul loc de unde puteam tăia erau salariile. Din care oricum nu am primit încă nimic din ce a mai rămas, că deh, încă nu au fost alocaţi banii de la buget aferenţi muncii noastre pe anul trecut. Sau aferenţi banilor pe care i-am pus din buzunar ca să putem face cercetarea. Lei nedevalorizaţi. (Sacrificii pe altarul naivităţii, la urma urmei!)



Despre ce scriam aici?

Despre propunerea de buget alocat cercetării aşa cum zice presa că ar fi făcut-o guvernul. Detalii aici sau aici.

Cum însă pare de fapt că societatea românească nu îşi doreşte cercetare (la urma urmei discutăm despre propunerea unui guvern ce reprezintă cam 70% dintre votanţi!), nu îmi rămâne decât să opresc lamentările aici şi să postez această postare mută, fără nume.

7 comentarii:

Adrian Hatos spunea...

In tot circul negocierii bugetului nu s-a auzit nici o voce mai puternica in favoarea cercetarii. Se pare ca reducerea cheltuielilor R&D s-a facut cu consensul usor realizat al partenerilor de coalitie. Poate una dintre primele intelegeri. Scandalos, ajutorul de stat pentru Ford face cam tot cat bugetul cercetarii de acum.
Invers, reducerea banilor bugetari pentru cercetare va forta cercetatorii romani sa gaseasca drumul catre finantarile europene.

Bogdan spunea...

Finanţările europene sunt, din păcate, undeva departe. Noi continuăm să trecem prin întrebări de genul "Nu ştiam că şi în România se face cercetare".

Altfel, se pare că există o constrângere destul de puternică: angajamentele europene, care spun ceva de 1% din PIB şi în nici un caz sub 0,8%...

Anonim spunea...

Se pare ca nici Bogdan Hossu nu a reusit sa-i convinga pe guvernanti sa creasca procentul alocat cercetarii. Asta e! Sa nu ne lamentam. Sa ingrosam randurile somerilor. In Romania cercetarea a murit. Fie-i tarana usoara!

Anonim spunea...

Doamnelor si domnilor interesati de cercetare, cred ca, stiind ca se va discuta bugetul, ar fi trebuit sa va organizati nitel, sa faceti un grup de avantgarda si sa faceti lobby si advocacy. Cum facem noi, ONGurile (alea unde am io treaba - de Drepturile Omului). Cred ca Androneasca va primea (nu ca ar fi ea o mare lumina), ca ati fi putut vorbi cu Varujan, etc. Si sint sigura ca sint si altii, plasati in pozitii de decizie/influentza, care ar fi putut - poate - obtzine un procent mai bun. Zic, nu dau cu piatra. Evident, stiu ca timpul vostru trebuie folosit pentru cercetare si studiu, nu pentru lupta de guerilla. Dar daca cei interesati=voi nu fac nimic sa schimbe situatia, cine sa faca?

Bogdan spunea...

Pai ar fi putut face lobby următorii:
- domnul conferenţiar Emil Boc
- doamna profesor Ecaterina Andronescu
- domnul profesor Gerard Jitareanu,

adică fix cei ce puteau influenţa puternic decizia asupra propunerii în cauză.

Mai ar fi sindicatul celor din cercetare afiliat şi el la o confederaţie sindicală ce participă la discuţii...

S-ar putea însă ca întrebarea cu lobby-ul să nu fie adecvată situaţiei de faţă:

Să nu uităm faptul că apartenenţa la UE ne cam obliga la un minim de 0,8% din PIB.

De ce ar fi oare nevoie de lobby ca să determini respectarea angajamentelor luate de societate în ansamblul său???

De ce ar fi nevoie de lobby ca o autoritatea sau alta să respecte contractele deja încheiate???

Putea fi vorba de lobby dacă s-ar fi solicitat eventual mai mult decât ce era deja stabilit...

Pe de altă parte, simplul fapt că decidenţii în cauză erau parte a sistemului spune multe despre suportul existent în interiorul sistemului universitar pentru o structurare modernă a educaţiei superioare (noi continuăm politica de separare a învăţământului de cercetare, impunerea de norme didactice mari şi promovarea cadrelor didactice care optează pentru 2-3 norme de predare, ceea ce nu are cum să le lase şi timp de cercetare).

Anonim spunea...

Sincer cred ca d-na Andronescu a facut tot ce putea. Despre dl. Boc...nu stiu ce sa spun. Interesant este faptul ca dl. Jitareanu, Presedinte al ANCS (adica responsabilul cu cercetarea in tara asta) nu e nicaieri. Citeam o stire mai deunazi, referitoare la procentul rusinos alocat cercetarii, in care era citat un vicepresedinte de la ANCS. Se pare ca dl. Jitareanu avea probleme mult mai arzatoare la USAMV Iasi (unde este rector) decat zbaterea tacuta a celor ce (din pacate) lucreaza in cercetare. Lobby? Guvernul actual are o majoritate zdrobitoare in ambele camere. Credeti ca nu va functiona disciplina de partid?

Adrian Hatos spunea...

De ce sa se agite academicienii din guvern. Eu cred ca sunt linistiti. Cat timp ei sunt ocupati cu administrarea altii nu o sa acumuleze granturi si publicatii. Iar academo-politicienii nu vor fi pierdut nici macar din punctele de performanta stiintifica (relativa)!

Convorbire telefonică cu ... un hoț??

Sună telefonul, de pe un număr necunoscut, vizibil (adică nu este ascuns), iar o voce de bărbat mă angajează în următoarea convorbire: -  ...