23 august 2009

Olimpiada/ Olympiada/ Olimbiada

Olympiada este un (fost) sat de pescari aşezat în unul dintre numeroasele golfuleţe ce definesc coasta nord estică a lui Athos, cel mai estic deget din Halkidiki - peninsula ce seamănă cu un trident. Grafia latină a numelui grecesc diferă de la sursă aşa că e bine să o căutaţi pe hărţile online sau pe GPS după mai multe denumiri, până o identificaţi :). Este la 90 km (o oră) de Thessaloniki, imediat după Stavros. Cam 10 ore de condus de la Bucureşti (plus ceva opriri pe parcurs).

Fostul sat de pescari este astăzi o mică staţiune turistică. Nu sunt hoteluri propriu-zise, ci doar pensiuni, cu câteva camere. Unele costă mai mult altele mai puţin, preţul fiind însă mai degrabă mic. Noi am stat la Yasoo, care pare a fi printre cele un pic mai scumpe. Dacă luaţi însă camere din timp şi dacă luaţi mai multe camere, apar şi ceva discount-uri. Camerele sunt OK, destul de mari, curate. Din câte am văzut, majoritatea turiştilor e formată din familii intre 30 şi 45 de ani, cu copii de vârstă preşcolară sau şcolară.

PLAJE: Plaja satului este la 3 minute de mers pe jos. La încă 5-10 minute distanţă e o alta, în un alt golfuleţ, exact sub aşezarea antică a Stagirei, unde s-a născut cândva Aristotel (vezi mai jos). Plaja este de nisip, doar la intrarea în apă fiind o zonă de aproximativ 3 metri lăţime în care sunt pietre. Apoi, marea e limpede, fără valuri, în care vezi peşti şi fundul nisipos, pe care stai în picioare fără ca apa să te acopere. De-a lungul coastei sunt numeroase alte golfuleţe cu plaje bine întreţinute, la care se poate ajunge cu maşina în 4-5 minute. Aproape peste tot sunt disponibile şezlonguri de plajă (gratis), dar şi spaţii unde poţi amplasa propria rogojină sau cearşaf. Pe niciuna din plaje nu am văzut aglomeraţie.


MÂNCARE: Sunt 7-8 terase-restaurant pe faleză, unde o masă costă sub 12 Euro (poţi mânca bine şi cu 6 Euro). La Platanos, de exemplu, porţiile sunt imense. La Germany se găteşte bine. Mâncare include mai ales specialităţi greceşti. Nu e uşor să găseşti ceva mai dietetic, dar nu e imposibil. Peste tot te poţi aştepta la un desert sau un vin din partea casei, primit la finalul consumaţiei. Nota de plată însă durează foarte mult să fie întocmită. Un bacşiş de câţiva EURO este suficient. Se adaugă cafenele, terase, băruleţe.

MAGAZINE: În centrul satului şi pe strada principală, paralelă cu faleza, sunt destul de multe supermarketuri, de bună calitate, precum şi locuri unde se vând produse de plajă. Altfel, Stavros care e ceva mai dezvoltat, e la o zvârlitură de băţ (10-15 minute cu maşina).

LOCURI DE VIZITAT ÎN ZONĂ
ANCIENT STAGIRA e imediat lângă sat. Plasată pe două dealuri, lângă mare, înconjurate de un zid de apărare impresionant, ridicat prin secolul V î.e.n., localitatea de baştină a lui Aristotel a fost mai apoi părăsită, fiind scoasă la iveală în anii 90. Zidul s-a conservat cel mai bine, dar sunt scoase la iveală şi case, rezervoare de apă, agora etc. Ca vechime şi istorie aduce cu Histria (e însă mai mare). Ca localizare pe deal şi împrejmuire cu un zid aduce cu Râşnov. Vizitarea durează cam 2 ore. E gratis şi în unele zone e bine să fi dotat cu o pălărie de soare.


Tur cu barca în jurul MUNTELUI ATHOS. E la o oră de mers, către sud.

THESSALONIKI. La o oră de mers, în bună măsură pe noua autostradă Ignaţia. E interesant, dar nu spectaculos. Mie mi-au plăcut mai ales rămăşiţele romane.


PELLA şi VERGINA. Foste capitale ale Macedoniei. La câte încă o jumătate de oră dinspre Thessaloniki. Nu am văzut Pella, ci doar Vergina, locul unde sunt îngropaţi regii macedoneni sub un tumulus imens. Muzeul cu pricina (8 Euro intrarea, gratis pentru copii) e foarte interesant, chiar dacă lasă impresia de a nu fi fost terminat. Intri sub deal, şi acolo vezi mormintele, un soi de cavouri, precum şi obiectele cu care erau îngropaţi cei de acolo. Din păcate, la mormântul lui Filip, de exemplu, vezi doar faţada, nu au făcut (încă?) şi partea în care te-ai putea plimba pe deasupra sau prin lateralele mormântului, aşa cum este la mormintele mai vechi din tumulus. Totul e însă scos la iveală abia recent, aşa că lucrurile se pot schimba repede (Vergina a fost identificată ca fiind vechea Aigai abia în anii 1970). Palatul din Vergina poate fi interesant (e inclus în preţul biletului), dar nu era vizitabil, fiind temporar închis.

EDESSA. La o oră de Thessaloniki, oraşul e construit pe o stâncă, priveliştea atunci când te apropii de el fiind spectaculoasă. La fel de spectaculoasă este şi succesiunea de cascade…

Niciun comentariu:

Convorbire telefonică cu ... un hoț??

Sună telefonul, de pe un număr necunoscut, vizibil (adică nu este ascuns), iar o voce de bărbat mă angajează în următoarea convorbire: -  ...