5 mai 2010

Ziua … tatălui

Deşi ar putea fi, acest post nu este despre Tată, Fiu şi Sfântul Duh, ci despre ziua de 9 Mai 2010.

Conform unei iniţiative cetăţeneşti și parlamentare concretizate prin legea 319/2009, începând cu 2010, in a doua duminică din luna Mai se sărbătoreşte Ziua Tatălui.

Bizareria este că legea cu pricina ar fi dorit să elimine discriminarea bărbaţilor, propunând ziua tatălui drept contrapondere la 8 Martie. Însă 8 Martie este ziua FEMEII, nu a MAMEI. Ziua mamei a fost și ea introdusă de aceeaşi lege, în prima duminică din mai. Cu alte cuvinte, femeile au rămas avantajate net.

Culmea este că, în lume, Ziua Mamei este sărbătorită în general în a doua duminică a lunii mai. Conform Wikipedia, regula de a avea ziua mamei în a doua duminică din mai, este respectată în Australia, Africa de Sud, Austria, Belgia, Bulgaria, Brazilia, Canada, China, Germania, Grecia, India, Italia, Japonia, Mexic, Olanda, Elveţia, Turcia, Ucraina, SUA, ţările baltice, America Latină, ţările nordice.

Într-o lume globală, ziua tatălui este sărbătorită la date diferite în ţări diferite, dar cele mai multe urmează logica americană: prima duminică din mai.

Cu alte cuvinte, noi ne-am gândit să fim mai altfel decât majoritatea. Rămâne de văzut dacă, în timp, va apărea o zi globală unică a Tatălui, respectiv una a Mamei și dacă acestea vor urma logica românească.

4 comentarii:

literelibere spunea...

inteleg sa existe ziua tatalui, ziua mamei (parintii merita sa aiba o zi in care sa-i sarbatorim) si ziua femeii (zi care comemoreaza lupta femeilor pentru participarea, pe picior de egalitate cu barbatul, in societate si la dezvoltarea lor integra ca persoana).

dar ziua barbatului, ce anume comemoreaza???

Bogdan Voicu spunea...

După calculele mele, 2 este mai mare decât 1, unde 2 reprezintă numărul de zile în care sunt sărbătorite femeile și 1 numărul de zile în care sunt celebrați bărbații.

[Dacă 2 este mai mare ca 1, atunci 2 și 1 nu reprezintă cantități egale.]

Asta se petrece în condițiile în care inițiativa legislativă își propunea (și) să elimine inegalitățile.

E greu însă să elimini inegalitățile atunci când promovezi situații de inegalitate...



Altfel:

Eu credeam că avem o zi a femeii pentru a celebra femeia. Cu alte cuvinte credem că 8 martie este o zi de sărbătoare, în care se oferă flori, oameni sunt fericiți, se sărută uimiți de plăcerea de a fi. De altfel, singura sursă pe care o am la îndemână, wikipedia, are cam aceeași părere.

literelibere spunea...

inteleg, te ingrijoreaza cifrele. te ingrijoreaza situatiile nedrepte, dezechilibrate.

atunci sa luam un exemplu: electoratul de la noi din tara e alcatuit, in proportii relativ egale, din 52% femei si 48% barbati. alesii sunt astfel: la nivel de consilii locale 3% femei, 97% barbati, la nivelul Parlamentului, 10,6% sunt femei si 89,4% barbati iar la nivelul presedintilor de consilii judetene, 0% femei si 100% barbati. (situatie la sfarsit de 2009).

sper ca dezechilibrul acestor cifre sa te revolte la fel de mult, din moment ce ai sesizat imediat o zi in plus de sarbatoare (care comemoreaza ceva).

Bogdan Voicu spunea...

La fel de bine putem face referire la numeroase alte dezechilibre.

Ceea ce spuneam este că nu are nici un sens să corectezi un dezechilibru introducând un altul. Acest lucru nu duce la situaţii de egalitate, ci, dimpotrivă perpetuează inegalităţi, inclusiv cea despre care ai vorbit.

(Este vorba de promovarea unui principiu, şi anume egalitatea de gen. Oamenii sunt fiinţe consistente, tind să aibă cam acelaşi tip de opinii faţă de toate aspectele vieţii. Cam asta spune literatura sociologică din ultimii 30-40 de ani. Particularizând în azul de faţă, promovarea egalităţii nu poate fi realizată prin susţinerea de măsuri de creştere a inegalităţii din anumite domenii drept "contramăsură" pentru inegalitatea din alte domenii).

Convorbire telefonică cu ... un hoț??

Sună telefonul, de pe un număr necunoscut, vizibil (adică nu este ascuns), iar o voce de bărbat mă angajează în următoarea convorbire: -  ...