27 septembrie 2009

Scenarii politice la vreme de referendum

Eu unul, de mai multe luni, nu prea am vreme să mă uit atent la ce se petrece cu preferinţele electorilor, aşa că mă întreb care o fi miza referendumurilor anunţate de Traian Băsescu, bazându-mă pe trei observaţii destul de generale:

(1) nu cred că preşedintele în exerciţiu are un adversar serios la alegerile de anul acesta.

(2) nu uit ce a declarat acum 5 ani: "data viitoare câştig din turul 1, ca la Primărie".


Atunci, mi se iveşte în minte prima întrebare:

(a) existenţa unui tur doi, nu ar deveni ea însăşi o înfrângere pentru Traian Băsescu???



Mai cred şi că:

(3) încrederea în Parlament e scăzută, iar populaţia crede că majoritatea aleşilor sunt fie corupţi, fie cam fără minte, dorindu-şi să fie mai puţini parlamentari.


Îmi apare atunci o a doua întrebare:

(b) miza nu o fi de fapt obţinerea unui pretext pentru alegeri anticipate cât mai apropiate de cele prezidenţiale?

[Explicaţia mai pe lung a scenariului: dacă la referendumul cu rol consultativ se votează pentru un parlament unicameral, atunci, firesc ar fi să avem modificare de constituţie, validată prin referendum. -> Preşedintele şi-ar dori alegeri imediate, ca să înfăptuiască voinţa poporului (şi să crească cota PDL, diminuând efectul crizei şi mutând următoarele alegeri după ce va reîncepe creşterea economică). -> Ceilalţi (PSD, PNL) îţi vor dori să amâne votul pentru unicameral. Dacă reuşesc, atunci li se vor arunca în cap ignorarea poporului şi criza economică. -> dacă nu reușesc, PDL poate câștiga alegerile în fața PSD, PNL probabil nu intră în Parlament, deși ia 10%, avem parlament bicolor și guvern monocolor sau PDL/UDMR. 4 ani mai târziu, în plină creștere economică, PDL câștigă din nou, iar Elena Udrea este primul prim-ministru femeie și invită președintele Norvegiei să inaugureze autostrada Otopeni-Băneasa]

Un comentariu:

parvan spunea...

uita-te in lege, turul II nu e cu daca in fata.50%+1 din ELECTORI nu obtii nici daca faci referendum in care sa intrebi poporul daca romania ramane indivizibila :)

Nici al doilea scenariu nu e bun ca referendum pentru constitutie inseamna sa existe un proiect de constitutie care trebuie sa treaca prin parlament ... si abia dupa ce apare noua constitutie se poate pune problema unor alegeri pe baza ei. Timp mult in care trebuie sa tina puterea, iar daca tot are puterea e mult mai usor sa adune "fripturisti" de alte partide sau sa puna ce guvern vrea.

Deci mai incearca... scenariul asta nu merge.

PS: si renunta la premisa 2. Doar nu te astepti sa citeasca legea inainte de orice afirmatie care vine bine in momentul ala :)

Convorbire telefonică cu ... un hoț??

Sună telefonul, de pe un număr necunoscut, vizibil (adică nu este ascuns), iar o voce de bărbat mă angajează în următoarea convorbire: -  ...