O ştire de pe site-ul Realitatea TV, datată 2 februarie 2008, adică ieri, sâmbătă, zice cam aşa: „Taxe pe vapoare la Sibiu, dar vapoarele lipsesc cu desăvârşire”. Adică Primăria Sibiu a impus taxe pe posesia de bărci, vapoare, iahturi, barje, şlepuri şi alte chestii care plutesc pe ape. Motiv pentru Realitatea TV să facă mişto, pe motiv că „la ora actuală pe Cibin nu plutesc decât sticle de plastic”.
Cu 11 ani în urmă, într-un focus grup cu studenţi, participanţii au ajuns la un consens surprinzător în privinţa locului de unde face statul rost de bani. (la un focus grup participă un număr de 4-10 inşi, similari ca şi profil, care discută între ei pe temele propuse de moderator; interesul cercetătorului se referă la modul de formare a consensului/disensului pe temele propuse, care dă un indiciu în privinţa reprezentărilor sau reacţiilor grupului social investigat la diverşi stimuli). Studenţii în cauză (de la medicină, politehnică, filozofie etc.) au dezbătut subiectul şi au concluzionat că statul face rost de bani din „speculaţii internaţionale”. De impozite sau taxe nu a zis nici unul nimic.
Ieri, sâmbătă, Realitatea TV a făcut cam acelaşi lucru. Taxa respectivă este o taxă pe proprietate, legală, în ciuda a ce pare a crede reporterul anonim al Realitatea. Ce e drept, poţi ridica întrebări despre legitimitatea ei: În ce mod comunitatea, beneficiara taxei, justifică încasarea acesteia. Ce primeşte proprietarul în schimb? Cum este protejat de comunitate? În ce fel comunitatea este afectată de faptul că un membru al ai posedă barje, vapoare sau iahturi? Descurajează taxa pe sibieni să aibă un şlep? Asta e bine sau rău?
Ce e drept, astfel de întrebări necesitau cunoştinţe despre cum funcţionează lumea în care trăim precum şi un pic de efort de gândire. Or acest lucru este dificil sâmbăta … duminica … şi în timpul săptămânii :(
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu