2 octombrie 2008

Peste 30 de ani (leftovers - Reader’s Digest)

Cu ceva timp in urmă, Ada Bucur de la Reader’s Digest mi-a adresat câteva întrebări despre cum va arăta România peste 30 de ani. Adică fix ceea ce imi place să îmi imaginez. Au pus aceleaşi întrebări şi într-un sondaj naţional. Rezultatele (interesante!) sunt publicate în numărul de astăzi. Articolul de fond, în care îmi dau şi eu cu părerea alături de alţi intervievaţi, este disponibil aici.

Aşa cum se întâmplă în mod normal, din multele lucruri pe care le-am zis despre temele în cazuă, doar câteva au intrat în revistă. Mai jos sunt listate răspunsurile mele complete despre cele şapte afirmaţii despre ce se va întâmpla peste 30 de ani…

1. Peste 30 de ani, Romania va fi o tara de pensionari dupa ce tinerii au plecat spre tari mai bogate.
Putin probabil.
a. Romania este o tara cu o densitate de locuire redusa si chiar foarte redusa in raport cu tari vestice precum Olanda sau Marea Britanie. Dezvoltarea infrastructurii poate fi insotita de extinderea pe orizonatala a localitatilor, crescand atractivitatea celor care cauta locuire în vecinatatea spatiilor verzi.
b. În plus, dezvoltarea economica probabila va actiona ca un magnet în a atrage imigranti, dar şi pentru a stopa actualul val de emigrare. Din acest punct de vedere sunt alte cateva tari europene (Irlanda, Spania) care au trecut relativ recent prin procese asemanatoare. De altfel Romania deja a inceput sa se confrunte cu un deficit de forta de munca.
c. Este însă posibil ca sa asistam la continuarea procesului de imbatranire demografica, datorita scaderii fertilitatii şi a cresterii sperantei de viata.

2. Peste 30 de ani, romanii care au emigrat in Spania, Italia, Canada etc. vor prefera sa traiasca din nou in Romania.
Ma indoiesc. Experienta tarilor vest-europene care au furnizat migranti în ultima jumatate de secol (Spania, Irlanda, Italia, Portugalia) sugereaza mai degraba contrariul. Motivele sunt multiple. Iata cateva:
• probabilitatea de migrare scade odata cu varsta.
• este dificil sa te desprinzi de reteaua sociala pe care tocmai ti-a consolidat-o în alta parte, incluzand copii, rude, prieteni, pentru a te repatria şi a lua din nou totul de la zero (sau aproape de zero)
• în conditii normale (de exemplu nu a venit nici un cataclism care sa faca viata în Canada impracticabila), repatrierea presupne renuntarea la un stil de viata şi un confort superior.
• La principalele destinatii actuale de emigrare (Canda, Spania, Italia) romanii au inceput deja sa se constituie în diaspore, în comunitati relativ bine inchegate, astfel ca revenirea în tara îşi pierde eventualul avantaj al reintoarcerii într-o comunitate lingvistica familiara.


3. Peste 30 de ani, nu vor mai exista sate. Toti romanii vor trai in orase aglomerate.
Nu, cu siguranta nu. Modelul pe care am inceput deja sa il preluam este dezvoltarea pe orizontala şi fuga de orasul aglomerat, inceputa în multe alte parti ale lumii spre jumatatea secolului trecut. Dezvoltarea instructurii rutiere, a infrastructurii de tip urban în localitatile pe care le catalogam drept rurale, adoptarea teleworkingului de catre o parte din populatie sunt procese care contribuie la decongestionarea aglomerarilor urbane.
În schimb, „satul” contemporan, preponderent agrar tinde şi el sa dispara, lasand loc unui trai cu acces la utilitatile publice specifice standardului de confort contemporan.



4. Peste 30 de ani, vor mai exista doar pensii si asigurari de pensii private.
Ma indoiesc. În opinia mea, sistemul public se va mentine, ca plasa de siguranta, furnizand pensii din ce în ce mai mici în raport cu venitul mediu sau va fi inlocuit cu un alt sistem de redistribuire universalista, eventual cu ceea ce denumim astazi „basic income” avand ca principiu furnizarea unui venit minim pentru toti.

5. Peste 30 de ani, majoritatea romanilor vor lucra acasa, prin internet?
Ponderea celor care vor practica teleworkingul va creste. Nu stiu daca peste 30 de ani nu vom avea deja o alta media care sa inlocuiasca Internetul, însă indiferent de aceasta, cred ca o buna parte a populatiei va continua sa lucreze mergand la locul de munca şi nu de acasa. Aceasta parte a populatiei (incluzand medici, cadre didactice, da şi o parte din personalul direct productiv) va constitui majoritatea,. Nu cred ca tehnologia va fi suicient de avansata peste 30 de ani pentru a permite comanda de la distanta a tuturor masinilor …
Ma astept însă sa asistam la continuarea tendintei de scadere a saptamanii de lucru, ceea ce va micsora numarul celor care se vor afla simultan la lucru (fie ca lucreaza de acasa, fie ca o fac de la birou).


6. Peste 30 de ani, majoritatea romanilor vor lucra in birouri moderne (open space), in mari corporatii.
Birourile considerate astazi drept un standard al contemporaneitatii ar putea fi socotite peste 30 de ani drept arhaice. Este greu de spus în ce mod vor evolua spatiile de lucru, însă este probabil ca peste 30 de ani cea mai mare parte a angajatilor din Romania sa lucreze în conditiile considerate a corespunde standardelor momentului respectiv.

7. Peste 30 de ani, nu va mai exista coruptie in mediul politic.
Nu am cunostiinta despre nici o societate în care sa nu existe coruptie. Inclin sa cred ca o astfel de utopie nu este momentan posibila. In urmatoarele decenii ma astept ca, în Romania, coruptia sa se inscrie pe un trend descendent, însă eu NU* cred ca va disparea în totalitate.

*iniţial mâncasem acest NU, mulţumesc Oceaniei pentru atenţionare

7 comentarii:

Radu spunea...

da, o analiza tare reusita! ce inseamna cunoasterea comuna, in special cea media, si reprezentarile asociate ei.
Sa o recunoastem, nici sondajul nu e cine stie ce... :)

oceania spunea...

interesant ce spui. sunt de acord cu tot ce afirmi mai putin cu punctul 7 in care zici despre coruptie "însă eu cred ca va disparea în totalitate". eu nu cred ca va disparea in totalitate va mai persista si peste 30 de ani in unele medii asa cum ea exista si acum in unele societati care se afla cu cel putin 30 de ani inaintea noastra ca dezvoltare.

Bogdan spunea...

@oceania: :)) Acolo am mâncat un NU, ce ce vroiam să scriu era: "însă eu NU cred ca va dispărea în totalitate". Poziţia mea este similară cu ta în această privinţă.

Mulţam de observaţie, repar imediat...


@Radu: lucrurile, indiferent de natura lor, pot fi demne de atenţie sau nu in funcţie de interesele specifice sau difuze ale celui care le apreciază. Ca şi frumuseţea, sau sărăcia. Afirmaţia cu pricina funcţionează de ceva timp, normativ, pe post de common knowledge. Este motivul pentru care îmi permit să îţi reamintesc acest lucru.

Cât despre sentinţele acuzatoare neînsoţite de argumentare, s-ar putea ca multă lume să le considere drept cel puţin nepoliticoase.

Anonim spunea...

poate nu e rau sa retinem ca unele indicatoare statistic-demografice din anii `70 au esuat dezastruos. daca astazi le raportam retroactiv la situatia socio-economica -
aceste date sunt nu numai extrem de interesante pe cat de importante . insa evaluate la justa valoare - raman in esenta ipotetice. factorii care influenteaza statornicia acestor studii - sunt dependenti in realitate de o oarecare forma de stabilitate politica . or, asa cu ma gandesc - nu iti sunt necunoscute fluctuarile internationale care sigur pot avea cu adevarat un efect domino in intraga contructie .
in rest, ma pozitionez de partea cercetarilor stiintifice ( sociale cu precadere ) care pot fi in cele mai multe cazuri luate si drept un sistem de alarma - atunci cand sunt recunoscute inclinari cu tendinte extreme defavorabile societatii.

Bogdan spunea...

Emma, mie mi se pare interesant modul în care gândesc oamenii despre viitor. Datele sondajului prezintă reprezentările populaţiei despre varii lucruri, iar intenţia articolului din Reader's Digest (revistă pe care mărturisesc că nu am răsfoit-o niciodată, încă) era de a pune faţă în faţă aşteptările populaţiei cu cele formulate de câţiva intervievaţi din varii domenii.

Ceea ce se va întâmpla cu adevărat în viitor, asta e altă mâncare de peşte, de asemenea interesantă. Acolo intervin tot felul de factori, iar cei amintiţi de tine sunt fără îndoială esenţiali. Nu e deloc imposibil, de exemplu, să avem aici o minoritate etnică britanică, repatriată în căutare de o zonă civilizată însă cu spaţii mai mari şi un cost al vieţii mai mic, sau o minoritate italiană migrată în Ardeal în căutarea unei clime mai puţin aride şi a unei situaţii economice mai stabile. Va fi interesant de urmărit ce se va petrece în realitate peste 30 de ani...

Adică, în linii mari, ceea ce fac cei de la paleofuture.

Anonim spunea...

nu stiu daca ti-am spus vreodata ca te apreciez foarte mult. eu sunt mai intortocheata la minte - si uneori tare temperamentala - insa - si eu recunosc oameni de calitate extra-clasa .
in alta ordine de idei - sunt o fana a ta . si ma intereseaza tare mult ceea ce faci dar mai ales ceea ce spui - dincolo de biznis.

cu salutari prietenesti si de consideratie !

Bogdan spunea...

Valeu, Emma! M-am speriat :)

Eu cand ma gandesc la fani, imi zic ca al de ii are fie e unul ultrasportiv si adulat de mase, o vedeta in toata puterea cuvantului, fie e unul trecut de mai multe zeci bune de ani.

Or eu credeam ca nu sunt de nici unul dintre tipurile cu pricina.


Multam (oricum) de consideratie!

Convorbire telefonică cu ... un hoț??

Sună telefonul, de pe un număr necunoscut, vizibil (adică nu este ascuns), iar o voce de bărbat mă angajează în următoarea convorbire: -  ...