Zilele astea au făcut vâlvă în presă câteva cifre, provenite din date de sondaj. Una dintre ele spunea că 91% din populaţie vrea să fie reintrodusă pedeapsa cu moartea. Sar peste detalii, disponibile la Turambar, specificând faptul că, de fapt era vorba de 91% din cei 50% care credeau că are rost să se discute despre aşa ceva. Adică 45,5%. La fel se întâmplă cu cei 47%*80%=41% care vor să îi pedepsească pe criticii religiei ortodoxe, sau cu cei 39% care vor să retragă cetăţenia celor ce şi-ar dori autonomia Ţinutului Secuiesc. Toţi constituie majorităţi doar pentru cei care vor să îi trateze drept majoritari, aşa cu pentru comunişti capitalismul este o chestie putredă, dominată de drogaţi.
Voi remarca în trecere dezinformarea flagrantă cu pricina, e vorba de o altă dovadă a „profesionalismului” presei româneşti. Cei de la Cotidianul, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, Adevărul, Gândul, Hotnews, mi-au amintit de povestea cu bicicleta de la Radio Erevan, parabolă a modului cum presa comunistă prezenta informaţiile în anii 1980. Unii dintre ei au observat prin text că cei 91% sunt parte a celor care vor un referendum pe tema respectivă, alţii pot invoca cel mult inabilitatea CCSB şi Pro Democraţia, care nu au scris în caiet cu fonturi mari de tot, că cei 91% erau procent din 50%, informaţie oricum disponibilă în pagina cu pricina. Altfel, titlurile mari spun cum setea de senzaţional îi face pe toţi ziariştii români să nu mai ţină cont de norme deontologice minimale.
Pe de altă parte, modul în care presa a reflectat rezultatele poate fi consonant cu modul în care românii definesc „majoritatea”: cei care sunt cu gura mai mare sunt majoritari, cei care deţin frâiele puterii financiare sau politice sunt majoritari, indiferent că e vorba de judecători, guvernanţi, senatori din opoziţie, şefi şi directoraşi, jurnalişti de doi lei şi cincisprezece bani. La urma urmei, în toamna trecută, o majoritate de două treimi nu a fost suficientă pentru a forma un guvern.
Indiferent cum o întorci, atunci când laşi la o parte fasoanele, şi te uiţi la cifre aşa cum sunt ele, ele nu se schimbă: sunt cel mult 50% (asta dacă asumi că toţi cei care nu răspund sau nu ştiu ce să răsoundă ar vrea de fapt să taie şi să spânzure; o astfel de ipoteză este însă la fel de prostească ca şi titluri presei româneşti). Pare a reveni însă obiceiul periculos, exersat de mult prea multe ori în comunism, de a căuta să prezinţi o realitatea altfel decât este ea. Ceauşescu ar fi cu siguranţă mândru de noi.
30 martie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Convorbire telefonică cu ... un hoț??
Sună telefonul, de pe un număr necunoscut, vizibil (adică nu este ascuns), iar o voce de bărbat mă angajează în următoarea convorbire: - ...
-
De la o vreme, a pătruns și în rețeaua mea de prieteni nebunia cu Bună (virgulă) Bogdan (virgulă) . Hai să explic, că poate nu sunteți la ...
-
Uite câteva hărţi despre care generaţia mea nu a prea învăţat la şcoală. Le-am fotografiat la Chateau de Vianden , despre care am scris cu...
-
Cam greu să baţi dacă refuzi să joci şi în jumătatea adversarului. Cam asta am gândit: în 1990, după România - Irlanda 0-0, în optimi în 199...
5 comentarii:
Ma gandeam ca trebuie sa fie vorba de asa ceva. Era cu totul improbabil sa fie vorba despre 91% din populatie. Multumesc pentru lamuriri!
Pe de alta parte ce ma framanta este cum a inventat Traian Basescu cele 40% diagnostice gresite... E si-acolo vreun calcul?
Uite că la cele 40% diagnostice greşite nu mă gândisem. in câte am căzut, Băsescu face referire la raportul cumisiei prezidenţiale pentru sănătate. Nu am citit raportul, însă bînuiesc că se bazează pe date concrete (aşa se întâmplă de regulă cu acest tip de rapoarte)...
E adevarat ca cei 90% erau raportati la cei 50% care isi "doresc" un referendum pe aceasta tema. Pe de alta parte, daca jumatate din populatie se prezinta la un astfel de referendum, acesta este validat. Si, conform logicii prezidentiale, boborul a stabilit, deci cei 40% si un pic sunt de fapt 100%.
Sunt curios daca APD va putea sa convinga lumea ca referendumuri aberante se pot face pe orice tema si poti obtine ce vrei prin ele, asa incat ultimul referendum nu ar trebui luat in serios, cum tot incearca sa ne convinga PDL si Basescu.
Cred că m-am cam ramolit:
(1) Osterhase mă întreba luni dimineaţă, pe blog, când îmi dau cu părerea despre proiectul de lege a educaţiei. Postarea cu pricina era deja scrisă şi blogger urma să o afişeze câteva minute mai târziu.
(2) Claudiu acum a anticipat următoarea postare, programată iniţial pentru mâine (acum o să îi schimb afişarea, să apară în câteva minute).
Clar, sunt predictibil şi ramolit!
Predictibil am inteles, dar ramolit??
Partea proasta este ca lipsa de informare a masei de votanti este garantata, deci referendumurile acelea oricat de aberante in teorie se concretizeaza in masuri ce afecteaza pe fiecare. Cum s-ar zice, dintr-o data nu mai sunt aberante ci unelte de manipulare. Da da, democratia creeaza monstri (somnul ratiunii fiind omniprezent).
Trimiteți un comentariu