Alaa al-Aswani, Blocul Iakubian (Polirom, 2007), ediţia originală: 2002
Întâmplarea a făcut să citesc Blocul Iakubian imediat după Nebuniile din Brooklyn, a lui Auster. Cele două cărţi seamănă din multe puncte de vedere: Se ocupă de viaţa unor oameni obişnuiţi. Acţiunea este plasată la începutul Mileniului III. Importante sunt detaliile vieţii cotidiene, ambele romane având o valoare documentară deosebită. Naraţiunea nu rupe gura târgului senzaţională, însă este agreabilă.
În romanul lui Alaa al-Aswani este însă vorba de Egipt, mai exact de Cairo. Autorul este egiptean, stomatolog şi romancier, cu o educaţie francofonă, cu studii finalizate în SUA, trăind în Cairo. Romanul a fost publicat iniţial în arabă, stârnind ceva vâlvă.
Mai multe teme sunt abordate cu o căutată neutralitate: relaţiile de familie, relaţiile sexuale, homosexualitatea, fanatismul religios, inegalitatea de gen, religiozitatea, corupţia, inegalităţile sociale, politica egipteană… Al-Aswani relatează poveştile unui şuvoi de personaje, adesea mai dificil de contabilizat dacă nu eşti familiar cu antroponimia arabă. Ele lasă să se întrevadă imaginea şocantă a unei societăţii diferite de ceea ce este normalitatea în cultura europeană contemporană, însă apropiată în multe aspecte de ceea ce era România acum 100 de ani şi chiar, în unele privinţe, astăzi.
Aş zice că este o lectură necesară pentru cei care vor să se lămurească asupra a ceea ce separă şi apropie lumea arabă de cea europeană.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu