20 septembrie 2008

Două muzee ploieştene

Astăzi am (re)văzut două muzee, ambele in Ploieşti: Muzeul Ceasului şi cel de Istorie. Ambele merită văzute.

În Muzeul Ceasului am participat cândva, în urmă cu 25 de ani!, la un cerc tematic. Astăzi am revenit cu Mălina şi Irina şi l-am găsit mai puţin prezentabil ca în trecut, dar încă bogat în exponate, sau mai exact având un potenţial neexploatat :(

Muzeul de Istorie mi-a lăsat un sentiment opus. Acolo am devenit, tot cam acum 25 de ani, … pionier. Amintirea mea despre muzeul de atunci este că expunea mai mult istoria PCR. Cel de azi, fără a rupe gura târgului, reprezintă o surpriză plăcută. Am văzut în el câteva exponate extrem de interesante, relaţionate mai ales cu istoria veche a judeţului.
Sunt acolo oale şi ulcele vechi de peste două milenii, urme ale epocii bronzului, un soi de caiac enorm, cam de zece metri, de prin Evul mediu!, cu o destinaţie controversată: se pare că se plimba pe Teleajen, un râu nu tocmai adânc… Găseşti straie, monede, şi alte obiecte de prin Evul Mediu.

Muzeul m-a impresionat, comparându-l în minte cu muzeul Brabantului de Nord, tot muzeu regional, însă mai puţin tentant în rămăşiţe istorice în comparaţie cu cel din Ploieşti. Mi-a plăcut şi faptul că, într-un colţ, era amenajată un soi de locuinţă antică, instructivă ca imagine…

Am regăsit acolo, ca muzeograf, un fost coleg de şcoală (I-VIII), pe Mihai Dumitrache. Trebuie zis că, dincolo de faptul că suntem vechi cunoştinţe, m-a impresionat prin felul în care îşi face meseria.

Şi astfel mai apăru un post cu „România pozitivă”.


Tips.
*În ambele muzee intrarea este simbolică: 4 lei, respectiv 2 lei pentru copii, studenţi şi pensionari.
*Ambele muzee merită văzute măcar pentru faptul că sunt două clădiri interesante, în stilul din primele decenii ale Regatului României. (asta dacă nu mă înşel eu asupra anilor). Din păcate clădirea Muzeului Ceasului este mai puţin întreţinută…

2 comentarii:

oliv spunea...

...si eu am devenit tot atunci pionier...pastrez poza acasa la Ploiesti...cu D-na Marius Paraschiva, invatatoarea noastra...ce copii eram..si ce mai credeam...

Bogdan Voicu spunea...

Pe atunci nu foloseai cumva celalalt prenume?

Convorbire telefonică cu ... un hoț??

Sună telefonul, de pe un număr necunoscut, vizibil (adică nu este ascuns), iar o voce de bărbat mă angajează în următoarea convorbire: -  ...