18 septembrie 2008

Românii şi Parisul

În 2 days in Paris, o comedie un pic mai sofisticată, bună de văzut sâmbăta după-amiază, cele două personaje principale se deplasează cu taxiul prin Paris vorbind în engleză. Aceasta stârneşte nemulţumirea taximetristului xenofob, a cărui conversaţie cu pasagera vorbitoare de franceză indică imediat drept străini indezirabili germanii, arabii şi … românii. În context se mai aminteşte şi de „românii şi curvele lor”. Replicile nu sunt direcţionate împotriva românilor, însă conţin în substrat un stereotip al imaginii acestora în Franţa contemporană (filmul a fost lansat în 2007).

5 comentarii:

Anonim spunea...

buna bogdan . asadar "romanii si curvele lor" ? stiu ! suna trist . doar oamenii care au o educatie proasta abordeaza acest tenor vulgar. pe de alta parte - imaginea pe care si-au creat-o romanii in strainatate nu este una favorabila si deloc bine inspirata - cu atat mai mult ca ei s-au straduit sa o cultive cu "pasiune" in ultimul deceniu. imi pare rau ca este asa .

citisem insa pe blogul unui ortodox roman si medic de profesie - bun crestin prin urmare - ca trebuie ..."sa luptam impotriva curvelor, curvarilor , prea-curvelor, prea-curvarilor si homosexualilor" . cumplit spun eu .

Anonim spunea...

doream sa spun ca dincolo de tema filmului - aceasta atitudine este o oglinda a realitatii ( referinta la replicile filmului ) .

emma.enescu

Bogdan spunea...

L-am întrebat pe un coleg spaniol în urmă cu 4 ani ce părere are despre românii din Spania. L-am rugat să îmi răspundă sincer. Mi-a spus că jumătate sunt buni, jumătate sunt răi.

Probabil că la fel se petrece şi în Franţa.

Din păcate, ăia "răi" sunt mai vizibili şi ei dau imaginea de ansamblu, atunci când sunt intens mediatizaţi. Ia în vremuri de recesiune, şi în vremuri de schimbare (globalizarea rapidă e o schimbare socială majoră) sunt încă şi mai mult mediatizate relele.

Pe de altă parte, imaginea asta de "răi" nu e tocmai una nouă. La urma urmei, România a fost plasată mereu la marginea lumii, într-o zonă necunoscută pentru majoritatea vesticilor, deci potenţial barbară :(((

Anonim spunea...

asta spuneam si eu mai mult indirect . un om cu stofa de calitate si inteligent ... poate v.a incerca sa vada dincolo de clisee. oricare ar fi parerea sa - fie ca este intemeiata sau nu pe facte reale . evident ca nu este indreptatit sa o expuna in acesti termeni in mod public. din pacate si la noi blocul de est in general reflecta o imagine precara - insa acei pe care eu ai cunosc - sunt totusi interesati sa gaseasca raspunsuri/explicatii la aceste fenomene inainte de a le trece pe "banca de acuzatie" . asadar, geneza .

Andreï spunea...

Cum sunt vazutii in Franta?

Apai fostul meu vecin din 95 a iesit cu pusca dupa niste compatrioti de-ai nostri ce-i faceau ordine prin garaj, suprinzandu-i aproape in plina actiune. La cateva zile respectivii au fost arestati la mica distanta, recidivand!

Intrebare intrebatoare: stiti care este statul despre ai carui cetateni se vorbeste cel mai des in media franceza ca-si vand copiii prin parcari sau la coltul strazii?

Convorbire telefonică cu ... un hoț??

Sună telefonul, de pe un număr necunoscut, vizibil (adică nu este ascuns), iar o voce de bărbat mă angajează în următoarea convorbire: -  ...