16 martie 2008

Amsterdam: Artis Zoo

Chiar dacă Amsterdam este departe de alte oraşe din Ţările de Jos (după gustul meu, Brugge, Antwerpen, Bruxelles sunt mult mai drăguţe), el are câteva atracţii, între care Artis Zoo este un „must see”, în special dacă te afli acolo însoţit de copii. Cea mai veche grădină zoologică din Europa, plasată oarecum în inima oraşului, Artis Zoo este de altfel şi unul dintre cele 10 lucruri de văzut şi făcut pe care Lonely Planet le recomandă pentru Amsterdam.

Animalele locuiesc în zone împrejmuite ingenios care adesea sunt extrem de îndepărtate felul ăn care arată de tradiţionalele cuşti şi reproduc cât de cât mediul natural. Am văzut, de exemplu, un soi de zebu care scărpina o cămilă, nişte nandu prietenoşi, interacţionând cu Irina, şi vieţuind laolaltă cu un furnicar haios şi cu nişte corcituri sud-americane între iepure şi şobolan de câmp, iar pe deasupra noastră zburătăceau diverse păsări lăsate să se zbenguie libere printre vizitatori (aveau nişte mici inele metalice, care cred că permiteau recuperarea lor). Desigur, leii şi alţi prădători erau în cuşcă, la fel şi bufniţele, ibişii şi alte păsări care sunt probabil mai zburdalnice, însă erau animale si păsări, precum un cârd de lama, un stol de flamingo, mai multe tipuri de stârci, nişte maimuţele etc., care ar fi putut să iasă fără grijă din împrejmuire, dacă aveau chef.

Mai găseai pe acolo şi o peşteră, cu ceva desene rupestre, o cascadă în miniatură, câteva locuri de joacă, câteva locuri în care poţi îmbuca câte ceva (vezi mai jos).

A, şi să nu uit: nu miroase aproape deloc. Excepţiile de care m-am izbit sunt momentul în care au fost hrăniţi pinguinii, când rinita mea alergică a urcat la cote maxime, ca şi cuşca lynxului, unde miroase a pipi de pisică de te trăsneşte, iarăşi neplăcut pentru rinita alergică.

Info practice:
  • Biletul de intrare e relativ piperat (17,70 Euro/adult, 14 şi ceva pentru copii), dar asigură accesul şi la un planetariu (cam subdezvoltat) şi un acvariu (peste cel din Constanţa, peste ceea ce au la Antipa, dar mult sub cel din Stockholm, care este un „must see” indiferent de vârstă!)
  • Ar fi de petrecut cam 4-5 ore în Zoo, aşa că se poate mânca în „restaurantele” din interior, fie un prânz olandez (obiceiul local este să consumi la prânz sandwich-uri, poate revin zilele astea la subiectul cu pricina!), fie un cartof prăjit cu cârnaţi/caşcaval pane sau alte chestii prăjite, gen fast-food).
  • Se poate ajunge la Artis Zoo şi cu vaporaşul (din faţa gării).
  • E bine ca să urmăreşti să nu plouă (cam greu în Olanda, mai ales primăvara, dar noi am prins sâmbătă o zi superbă).
  • La intrare, o privire rapidă în broşurica informaţională permite identificarea orelor la care sunt hrănite animalele. Unele din aceste festinuri sunt distractive...

Niciun comentariu:

Convorbire telefonică cu ... un hoț??

Sună telefonul, de pe un număr necunoscut, vizibil (adică nu este ascuns), iar o voce de bărbat mă angajează în următoarea convorbire: -  ...