4 martie 2008

Din nou despre evoluţionism şi curriculum

1. Ca şi românii, americanii continuă să aibă probleme cu studiul evoluţionismului. În unele state acesta este practic interzis, creaţioniştii repurtând victoria bigotă. Recent, în Florida, evoluţionismul a fost acceptat a fi predat în şcoli, sub numele de 'teorie ştiinţifică asupra evoluţiei'. Propunerea a trecut însă cu doar un vot diferenţă (4-3 a fost scorul voturilor). Dacă însă SUA îşi vor începe/continua recesiunea, mă aştept ca să asistăm la noi victorii ale creaţioniştilor americani.

2. La noi, continuă supremaţia creaţioniştilor. Petiţia online pro-evoluţionistă a atras doar în jur de 100 de semnături în 7 zile. Ce e drept este mai mult decât petiţia concurenţei, însă trebuie ţinut cont şi că aceasta din urmă este puţin redundantă, manifestând suportul pentru ceva ce tocmai a fost implementat şi acceptat tacit de marea majoritate. Pe de altă parte, petiţia pro-evoluţionistă păgubeşte prin limbajul neîngrijit şi relativa atitudine de superioritate, intolerantă, pe care o afişează iniţiatorii.

Toate acestea spun că admiratorii SUA au dreptate: România îşi poate propune să meargă alături de tradiţionala Americă. Dar şi de ... Rusia, aşa cum aflăm dintr-un articol de pe Hotnews, la care am ajuns în urma unui post de pe Limba Cailor.

7 comentarii:

Macabroo spunea...

Bai, recunosc ca nu e cel mai fericit limbaj (hiba aia care sperie DEX-ul e mare cat casa) dar nici noi nu suntem Academia Romana. Daca eram o institutie oficiala care pornea chestia asta intelegeam, insa asa suntem doar un blog neprofesionist care s-a gandit ca poate ar fi bine sa atraga atentia asupra chestiei asteia.
In acest context mi se pare ca putem sa fim atat de subiectivi pe cat dorim. Iar daca cineva vrea sa o faca mai bine decat noi, cu atat mai bine, nu putem decat sa sustinem respectiva initiativa. Nu conteaza cine o face conteaza ideea.

Bogdan spunea...

Păi nu a zis nimeni că subiectivitatea ar fi interzisă sau că limbajul ar trebui să fie academic...

Ceea ce am scris mai sus în post este că există motive care ar putea sa îndepărteze potenţiali semnatari ai petiţiei, iar limbajul neîngrijit poate fi unul dintre acestea.

În plus am sugerat, iar acum o spun explicit, că aplicând - implicit - eticheta de "retardat" celui ce are un punct de vedere diferit, dialogul cu acesta are de suferit de la bun început. Părerea mea este că fără dialog este greu să îi convingi pe cei care deţin majoritatea în problema respectivă că ar putea să se înşele şi că nu ar avea nimic de pierdut dacă ar fi mai toleranţi cu punctul de vedere pe care nu îl îmbrăţişează (intoleranţa nu prea poate naşte toleranţă).

Mai ales în societăţi tradiţionale din punct de vedere cultural, cum ar fi cele care resping radical idei precum evoluţionismul, contează enorm cum spui idei contrare părerii generale. În astfel de societăţi reacţia obişnuită a conservatorilor este de genul: "Ăia care sunt împotriva noastră sunt o gaşcă de zevzeci idioţi, care spun despre toţi ceilalţi ca sunt proşti, iar ei sunt buricul pământului"...

Turambar spunea...

Dar ce ziceti de propunerea de introducere a astrologiei in scoli? Aia este in extrema cealalta: ironie atat de fina si de eleganta, incat s-ar prea putea ca unii mai patibulari sa nu-si dea seama de ea si sa inceapa sa o critice, luand-o in serios :)

Bogdan spunea...

Am văzut chestiunea la tine :))

Din păcate, cred că este prea subtilă pentru ca habotnicii neaoşi să o priceapă :(

Macabroo spunea...

Si cum habotnicii multi, retarzi sau nu:) sunt multi pun pariu ca se va crea panica.:D

Anonymous spunea...

Presa a facut o treaba jalnica in a prezenta ce-i aia evolutionism..

Bogdan spunea...

Presa a scris ceea ce s-a priceput să scrie...

Convorbire telefonică cu ... un hoț??

Sună telefonul, de pe un număr necunoscut, vizibil (adică nu este ascuns), iar o voce de bărbat mă angajează în următoarea convorbire: -  ...