23 martie 2008

Pe un cer de foc şi lupte

Aşa se cheamă o carte despre un aviator român şi tot aşa pare a fi campionatul românesc de fotbal în prezent.

Luptele sunt la propriu. Chiar şi focul, iscat de brichete aruncate în capul unor arbitri ce generează mai apoi suspendarea meciului dintre Rapid şi Steaua, este prezent la propriu.

CFR Cluj a dominat turul, însă pierde viteză. Ieri a pierdut şi meciul de la Iaşi, unde arbitrul a băgat un gol (a se citi penalty) pentru moldoveni. De pierdut însă, Clujul pierde pe mâna sa, graţie unui joc mediocru.

Oricum ar fi însă, pare că arbitrii (şi nu numai ei) ar împinge de la spate Steaua.

Raţional vorbind, este interesul lor, indiferent de vorbăria goală din presă şi de declaraţiile sforăitoare ale patronilor şi preşedinţilor de club precum că ei sunt nişte mari meşteri păpuşari şi apasă pe nu-ştiu-ce butoane…

Să ne uităm niţel la ce audienţă aduce Steaua (sau Dinamo, sau Rapid) şi ce audienţă aduce CFR. Diferenţa este enormă. Diferenţa de încasări din drepturi de televiziune şi publicitate este pe măsură. De aici şi banii care ajung la Ligă, Federaţie, şi apoi la arbitri şi cluburi, dar şi la ziare şi televiziuni. Ori tocmai zilele acestea se negociază intens la drepturile de televiziune pentru Liga I şi pentru Liga Campionilor. Raţional vorbind, toţi cei implicaţi au interesul ca Steaua să câştige campionatul. Fac excepţie adversarii direcţi (CFR, Rapid, eventual Timişoara şi Dinamo).

Raţionalitatea aceasta este însă una pe termen scurt. Or să se ivească bani în buzunare, dar campionatul o să fie tot mai prost, publicul va dispărea uşor-uşor, ceea ce înseamnă mai puţină publicitate, mai puţini bani.

Niciun comentariu:

Convorbire telefonică cu ... un hoț??

Sună telefonul, de pe un număr necunoscut, vizibil (adică nu este ascuns), iar o voce de bărbat mă angajează în următoarea convorbire: -  ...