23 martie 2008

Olanda: trenurile

Da, cel mai simplu mod de a călători în Olana este să iei trenul. Densitatea de locuire face ca acestea să fie frecvente, locuitorii folosindu-le ca pe tramvai. Mergi câteva staţii, schimbi, schimbi din nou şi ai ajuns la destinaţie. Naveta zilnică pe câte 200 de kilometri nu e tocmai o raritate.

Biletele le poţi lua de la automatul din gară. Alegi destinaţia, clasa, tipul de bilet (redus/întreg), bagi cardul şi gata. Te sui în trenul curat, civilizat, care chiar dacă seamănă uneori ca structură cu personalul care pleca cândva, la 16 şi 20, dinspre Bucureşti Nord către Ploieşti şi oprea doar în Periş, Buftea şi Brazi, prin detalii (scaune şi curăţenie) îi este net superior acestuia din urmă, putând concura „săgeata albastră”.

Tips:
1. Biletele cumpărate de la automat sunt mai ieftine decât cele luate de la extrem de rarele case de bilete.
2. „Stoptrein” opreşte peste tot. „Intercity” opreşte doar în staţiile mai mari.
3. Dacă ai sub 14 ani şi eşti însoţit de un adult, e bine să selectezi „Railrunner” pe prima coloană care apare pe ecranul automatului de bilete, sub „single”, „return trip” şi toate celelalte. Costă 2 Euro şi e valabil până la miezul nopţii, pe orice rută şi de câte ori ai chef să te sui în tren.

Niciun comentariu:

Convorbire telefonică cu ... un hoț??

Sună telefonul, de pe un număr necunoscut, vizibil (adică nu este ascuns), iar o voce de bărbat mă angajează în următoarea convorbire: -  ...