23 martie 2008

Majoritatea dependentă de obiceiuri antice

Pe vremuri, lumina soarelui era esenţială pentru umanitate. Neexistând curent electric sau costul acestuia determinând moderaţie în consum, oamenii erau nevoiţi să exploateze la maxim puţinul timp în care era zi.

Sculatul cu noaptea în cap era regula.

Mai apoi, majoritarii au decis că regula tradiţională trebuie respectată. Totuşi, de cel puţin un deceniu, ora de începere a activităţii şi, implicit, ora la care oamenii se trezesc au început să se mute tot mai mult în interiorul zilei.

Personal, am suferit ani de zile de mania unora de a mă scula cu noaptea în cap, de proasta inspiraţie a majorităţii de a începe orele de curs la 8:00 sau chiar la 7:30, de a fixa şedinţe matinale, de a impune nişte reguli din altă lume decât cea în care mă simt bine.

Iată ce scrie în numărul din martie al Geo, despre un studiu recent din cronobiologie:

„Dacă omul s-ar lăsa condus de ceasul său intern, perioada medie de somn ar fi cuprinsă între orele 0.15 şi 8.15. Intervalul corespunde omului normal.”

No further comment.

3 comentarii:

oceania spunea...

aha, deci sunt un om normal...pana acum imi faceam probleme ca dorm prea mult dimineata. ma trezesc la ora 8, fata de altii ma trezesc tarziu...

Turambar spunea...

Ma inscriu si eu in secta asta eretica. Vreau sa parasesc actuala comunitate care imi impune prin presiune sociala sa ma culc la doo (doo noaptea, nu la doo femei) si sa ma scol la 7:30. Urasc sa dorm putzin. Vreau libertatea somnului nederanjat.

Aaaaarghhh! :(

oedip spunea...

nush ce sa zic man dar azi mi-a fost imposibil sa ma trezesc la 7:30 sa vad reluarea unei emisiuni cu HRP pe nush ce canal pt ca eram rupt de somn :)))) ... si deci m-am trezit la 9:30

Convorbire telefonică cu ... un hoț??

Sună telefonul, de pe un număr necunoscut, vizibil (adică nu este ascuns), iar o voce de bărbat mă angajează în următoarea convorbire: -  ...