Viziunea președintelui despre dezvoltarea României

Zilele trecute, Traian Băsescu a avut o luare de poziţie interesantă despre finanţarea cercetării româneşti. Pe scurt, domnia sa spunea că ţinta Comisiei Europene este alocarea a 3% din PIB pentru cercetare, că dânsul înţelege ca 2 puncte procentuale din cele 3 să vină din cheltuieli private, şi că oricum cercetarea românească nu poate absorbi aşa de mulţi bani. Detalii găsiţi pe Youtube, unde este postat discursul respectiv, sau pe Euroactiv, dacă preferaţi pe lângă video și un text mai amplu ce comentează declaraţia.

Discursul m-a trimis la procentul din PIB alocat de câţiva ani cercetării şi mi-a amintit de Ilia Iliev, cel ce, aşa cum ne lămurea Radio Erevan, de fapt nu câştigase o Lada, cum se zvonise, ci era vorba de o bicicletă, pe care nu o primise, ci îi fusese furată…

Altfel, departe de mine ideea că cercetătorii români ar face de felul lor prea multă cercetare. Mai mult, sunt ferm convins că, în cele mai multe ramuri ale ştiinţei, suntem undeva departe de coada Europei. Mai cred însă că o creştere treptată a resurselor alocate pentru cercetare, astfel încât să atingă MĂCAR 1%, ar putea creşte dacă nu calitatea, măcar numărul celor care realizează a continua cu sistemul curent de universităţi dedicate exclusiv predării nu duce la nimic bun. Infrastructura dezvoltată de cercetare nu are cum să se creeze atunci când subfinanţarea este deopotrivă cronică şi persistentă.

În fine, discursul preşedintelui spune multe despre priorităţile naţionale, despre direcţia pe care o vede domnia sa pentru România viitoare, şi despre un îndemn ascuns pe care l-am resimţit acut: „GO WEST!”.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Dragă cititorule (virgulă)

Vin alegerile locale: CORBEANCA 2020

Bullying