13 decembrie 2014

Dragă cititorule (virgulă)

De la o vreme, a pătruns și în rețeaua mea de prieteni nebunia cu Bună (virgulă) Bogdan (virgulă).

Hai să explic, că poate nu sunteți la curent. Din câte am căutat eu pe net, povestea datează de prin 2006-2007. Cam de atunci am găsit discuții pe varii forumuri și bloguri despre cum e corect să începi un email. Alternativele mari și late luate în calcul sunt:
Bună, Bogdan,
și
Bună Bogdan,

Virgulele sunt cele importante aici. De la o vreme mi se scrie folosind prima variantă, care mie mi se pare cam agasantă.

Argumentul pentru folosirea primei variante este că substantivul în vocativ se separă în scris de restul părților de vorbire printr-o virgulă. Cea de-a doua variantă constituie o simplă extindere a modului de începere a unei scrisori („Dragă Bogdan,”), în care însă vocativul este format din ambele părți de vorbire (dragă+Bogdan).

Numai că, așa cum spune Diacritica, scrisorile politicoase nu prea încep cu un salut, ci cu o formulă de adresare.

Dar hai să vedem dincolo de inadvertență și să trecem sub tăcere și incorectitudinea ortografică (salutul e urmat în mod normal de semnul exclamării). Mie acel „Bună (virgulă) Bogdan (virgulă)” îmi sună precum o autentică punere sub acuzare. Cele două cuvine, puse pe același rând, separate cu virgulă, sunt precum un deget îndreptat ferm către mine, amenințător. Iar dacă la finalul mesajului e și acel prost obicei de a semna cu semnătura implicită și de a nu te obosi să scrijelești măcar inițialele, am deja măsura a câți bani găuriți dă adresantul pe mine.

Dar să revenim la formula de introducere: dacă tot suntem pedanți și respectăm vocativul, de ce nu am respecta și faptul că scrisorile încep cu formule de adresare: „Stimabile domn,”, „Prea respectabile gunoi,”, „Dragă Bogdan,”, „Iubitul meu inamic,”, „Simpaticul meu cunoscut,”? (asta ca să nu mai zic de folosirea diacriticelor)

Sau, dacă ținem neapărat la un salut urmat de accentuarea numelui, ca gest de prietenie, de apropriere, de ce nu o facem ca atare:
Salut!
Bogdan, știi la ce m-am gândit?...
sau
Bună ziua!
Bogdan, e bine să îți spun că ...

Mie așa mi se pare politicos. Dacă tot e să respecți regulile și să optezi pentru varianta lejeră de a fi neglijent, atunci poate că ar trebui să le respecți până la capăt? Sau poți fi relaxat până la un punct? Mi-ar place să aud comentarii, până relansez eu tema, face-to-face.

Cu prietenie (virgulă)
Bogdan

6 comentarii:

Anonim spunea...

interesant. daca tot se discuta despre corectitudinea in scris, sa avem grija si la conjugari... corect este 'mi-ar placea' si nu 'mi-ar place' :)

Bogdan Voicu spunea...

Așa este. Mulțumesc de observație!

Anonim spunea...

Mi se pare foarte pertinent articolul. Si eu ma lovesc de problema lui "Buna," si ma zgarie pe ochi .Nu as incepe insa un e-mail cu buna ziua, parca e prea preluat din comunicarea orala.

Anonim spunea...

Vad ca ai pus toate formulele de adresare in aceeasi oala si nu e corect. Sunt cel putin doua:

Categoria I:

Stimabile domn,”, „Prea respectabile gunoi,”, „Iubitul meu inamic,”, „Simpaticul meu cunoscut,”?

- in care adjectivul determina substantivul: stimabile, prea respectabile, iubitul, simpaticul determina domn, gunoi, inamic, cunoscut.
- nu este nevoie de virgula intre doua parti de vorbire care se determina una pe alta
- pentru verificare, poti reversa cuvintele: Gunoi prea respectabil, inamicul meu iubit, domnule stimabil.

Categoria II:

„Dragă Bogdan,”, , Salut X'

- in care substantivul este o apozitie => lipsa aditiei nu afecteaza sensul propozitiei; poti sa zici doar Salut sau Draga..
- apozitia se desparte prin virgula

In concluzie, correct este 'Salut, X!' sau 'Stimabile X'

Scuzati mi greselile dar nu am vrut sa irosesc prea mult din timp dar e enervant sa citesti astfel de prosti pe net bazate pe 'cum I se pare' si ca 'suna precum o acuzare'. Don't get things personal. Lumea mailurilor si a scrisorilor e o lume FORMALA.

Unknown spunea...

Prostii nu pot fi citiți, dar prostiile lor da!

Andrei G spunea...

Este amuzant argumentul autorului, cum ca lui i se pare agasanta aceasta forma de exprimare in scris.
Este in regula sa te exprimi cum ti se pare mai lejer, dar nu este normal sa ii critici pe cei care o fac respectand regulile limbii romane.

Convorbire telefonică cu ... un hoț??

Sună telefonul, de pe un număr necunoscut, vizibil (adică nu este ascuns), iar o voce de bărbat mă angajează în următoarea convorbire: -  ...