Am vrut să fac același lucru și anul acesta și am norocul că este cineva care mi-a ușurat munca: Ovidiu de la colțul străzii e cel ce s-a uitat și a discutat destul de în amănunt cum nu au nimerit cele patru-cinci exit-poll-uri procentele. Dar nu atât preciza estimării mă interesa (aici e simplu: nimeni nu a nimerit rezultatul, plasat la toate casele de sondaj în afara marjei de eroare, care pentru unii de transformă în marjă de oroare). Mai importante sunt cauzele pentru care toate estimările au eșuat.
Și totul începe cu această adevărată comedie a erorilor: câte exit-poll-uri au fost, de fapt???
Una din casele de sondaj implicate (ARP) susține că nu a avut nici un sondaj în ziua respectivă și că ei nu știu ce fel de rezultate a difuzat Realitatea TV! Cum însă ARP nu are nici un fel de anunț pe pagina sa de Internet, ci doar pe Facebook, pare că și-a băgat cineva coada pe undeva.
Comentariu pe pagina de Facebook a lui Ovidiu de la colțul străzii |
Să fie clar: pagina oficială a companiei cu pricina nu spune nimic. Anunțul este făcut exclusiv pe Facebook, o rețea de socializare, nu de bussiness. La fel de bine puteau da dezmințirea la mica publicitate sau la avizierul blocului. Profesionalism curat, venit din partea unor oameni care au o bună părere despre munca lor. ARP a mulțumit pe Facebook și pentru promovarea gratuită de care au beneficiat duminică seară, semn că nu i-a deranjat (vezi screen capture)!
Sursa: https://m.facebook.com/AgentiaRatingPolitic |
Și astfel rămânem cu patru sondaje.
Sau mai degrabă cu trei și jumătate...
Pe când pregăteam această mini-analiză, marți dimineață, îl aud la RFI pe Cătălin Stoica, directorul CURS, afirmând că el a spus la TVR că rezultatele sunt reprezentative doar pentru votanții din interiorul României, nu și pentru diaspora. Sunt convins că așa a făcut. Dar pe site-ul CURS nu se zice nimic în acest sens. Nici pe site-ul TVR. Nici pe site-ul Avangarde, partenerii celor de la CURS SA.
Așa că rămânem cu trei exit-poll-uri … și jumătate.
(va urma ... mâine dimineață)
2 comentarii:
Citind comentariile dvs. de la postul de acum 5 ani, mi-a sarit in ochi fraza: "Ipoteza măsluirii sondajelor am exclus-o din start: mă îndoiesc să fie cineva atât de prost încât să își riște reputația la un exit-poll (care are mare vizibilitate ... și afectează implicit prețulpe care potențialii clienți l-ar putea plăti...)"
Ei bine, anul acesta a fost cineva care a insistat ca Ponta era in fata (dupa date de la ora 21:00!) cu 0.5%, desi pana la urma a avut 44.5%!
Ma intereseaza ce credeti ca s-a intamplat cu acel cineva in acesti 5 ani?
Să nu anticipăm.
Deocamdată încă mai am de postat despre ce am observat. Discuția despre cauze o să o fac duminică.
Trimiteți un comentariu