20 septembrie 2007

Jocul de-a politica, joaca de-a presa ...

Ce am vazut ieri la televizor, la stiri: un partid, nu are importanta care, a decis sa desemneze un tanar din partid pentru a cincea pozitie pe lista pentru alegerile europene. Pentru asta, potentialii candidati, din organizatia de tineret a partidului, trebuiau sa treaca doua sau trei probe in fata unui juriu. Un soi de "Megastar" :)

Juriul, din cate am zarit in imaginile de la Antena 1, includea niste "experti" din afara partidului (ce pe care i-am identificat pareau a fi Hurezeanu si Boda etc.).

Mentionand ca locul 5 pe listele respective este eligibil, partidul cu pricina (PSD) find un partid important in Romania, iata cateva motive pentru care stirea mi s-a parut deosebit de hazlie:

1. Nu am gasit in nici unul dintre ziarele de azi un comentariu despre ea (ce e drept nu am citit toate ziarele si site-urile de stiri). Singura exceptie sunt stirile de la Antena 1/3, extrem de succinte, si fara nici o referire la "juriu". Chiar sa nu fi sesizat nimeni ridicolul situatiei?

2. Concurs????? Hai sa fim seriosi. Un post in Parlamentul European e unul caldut, bine platit, fara mari batai de cap, dar poate deveni o rampa de lansare pentru o cariera de invidiat, si, mai ales, implica destul de multe responsabilitati, are impact asupra imaginii societatii pe care o reprezinta alesul respectiv etc.

3. Experti independenti???? Cum ramane cu ideologia partidului, cu socializarea comuna a celor din partid, cu priceperea lor la politica?

Toata mascarada asta arata cat de importante sunt in realitate alegerile europene pentru partidele din Romania, pentru presa din Romania, pentru populatie in ansamblul ei (daca publicul ar fi interesat de asa ceva, presa s-ar repezi pe subiect). Implicatiile sunt chiar mai profunde, aratand ca de fapt integrarea europeana, asa dorita de toata lumea cum a fost ea, ramane una formala. Nu ne dorim de fapt sa fim actori in jocul asta cu Europa, ci doar niste simple papusi, manevrate eventual de la Bruxelles...

Sa rad sau sa plang?




Later edit: uite si "metodologia" concursului, direct la sursa, pe site-ul TSD.

2 comentarii:

Turambar spunea...

Sǎ râzi. Nu are rost sǎ te deprime viaţa politicǎ. Oricum nu se va schimba remarcabil dacǎ dǎ depresia peste tine. At least have fun, mate...

Mirel :)

Anonim spunea...

Sa plangi.
Oamenii aia au crezut ca dau o lovitura de imagine. Teoretic .. (http://www.protv.ro/stiri/politic/tsd-organizeaza-concurs-pentru-a-si-desemna-candidatul-la-pe.html) juriul era alcatuit din societatea civila si reprezentanti ai PSE.
In realitate ... statiile au preluat can can-uri cu "tinerii" care habar n-aveau despre ce sunt intrebati :)
Iar in zilele urmatoare au aparut si retragerile lui Ponta si Puscas.
Din pacate ... cu asa "consilieri de magine" ... orice zambet e doar de moment.

Convorbire telefonică cu ... un hoț??

Sună telefonul, de pe un număr necunoscut, vizibil (adică nu este ascuns), iar o voce de bărbat mă angajează în următoarea convorbire: -  ...