15 iunie 2008

Mizeria unei campanii sau mai mult decât atât???

Se încheie campania electorală. Eu scriu aceste rânduri duminică dimineaţă, când votarea abia a început. Poate o să le postez imediat după deschiderea urnelor, la concurenţă cu datele de exit poll de pe blogul lui Turambar :)

Prin urmare nu am habar cine a câştigat la Bucureşti sau prin alte părţi, aşa că îmi voi da cu părerea doar despre cea mai murdară campanie pe care am văzut-o vreodată la noi. Şi nu mă refer aici la faptul că toate campaniile sunt murdare, aşa cum îmi atrage atenţia Adi Hatos.

Pur şi simplu sunt ororizat de ignorarea aproape completă şi cu bună ştiinţă a legii. Este suficient să amintesc de telefoanele şi memory stick-urile împărţite de oamenii lui Vanghelie după încheierea oficială a campaniei pentru turul I, dar înainte de votare.

Sau să spun de cele cel puţin trei ştiri evident electorale care au fost promovate de presa pro-cotrocenistă sâmbătă, atunci când campania este interzisă prin lege: Videanu declarând despre Piedone că a trişat obţinând carnetul de şofer, Boc anunţând ca un oracol o lovitură de stat iniţiată de PSD … la toamnă, difuzarea unei înregistrări cu nişte studenţi în Agronomie, aberantă ca şi conţinut, din care ar reieşi că PNL şi Chiliman cumpără voturi cu un milion de lei (difuzarea acesteia din urmă cred că încalcă şi deontologia jurnalistului…).

Să mai zic şi de implicarea accentuată a preşedintelui şi a consilierilor săi în campanie, care m-a făcut să îl regret până şi pe Iliescu, nici el tocmai uşă de Biserică în a respecta această parte a legii?

Să mai zic de aservirea aproape totală a tuturor media tradiţionale către câte un pol politic? Păi nu mai zic, că asta e deja nimic şi oricum e legal, în comparaţie cu neregulile amintite mai sus…

În opinia mea, a fost o campanie pentru care „murdar” este doar un eufemism.

A fost o campanie în care cei care s-au bătut pentru puterea de a face legi, s-au întrecut în ale încălca, mândrindu-se cu asta (vezi declaraţiile lui Oprescu despre cum a devenit profesor, trişând legea) sau declarând sus şi tare că legea e proastă şi sugerând că ei sunt mai presus de Constituţia care trebuie schimbată.

Cum s-o chema oare ţară în care cei care fac legile nu le respectă?????

4 comentarii:

oceania spunea...

n-am asistat direct la alegerile astea pentru ca nu sunt in tara dar am urmarit evenimentul cititnd blogul tau si-a lui Turambar. concluziile sunt pesimiste dupa cum vad. se pare ca tara noastra nu se face bine prea curand.

Bogdan spunea...

Ne facem bine, cred eu, acum este una din ultimele zbateri dinainte de întremare. Ce pronostic făcuse cândva Brucan? 20 de ani, parca. Mai ar fi inca 2 de tras :))

Adrian Hatos spunea...

Concentrarea presei si preferinta ei evidenta pentru un pol politic e o alta problema pe care nu o poti ignora. Ii obliga pe ceilalti la un fel de gherila pe care ceilalti o pot eticheta usor ca fiind campanie murdara. Si uite asa se mai castiga un punct. In fond si la urma urmei totul e relativ, chiar si incalcarea legii, daca ai justificari morale.

vlllad spunea...

Nu cred ca presa s-a concentrat spre un singur pol. In Bucuresti lupta nu a fost intre Blaga si Oprescu, ci intre Realitatea TV si Antena 3.A castigat Antena 3, care l-a sustinut pe Oprescu mai ales prin vocea lui Victor Ciutacu in dauna Realitatii, care a facut numai alegeri proaste anul asta (emisiunea electorala penibila cu ringul de box, sustinerea lui Cozmin Gusa 5%, mediatizarea lui Basescu in campania electorala si sustinerea lui Blaga). Cred ca Realitatea va inregistra in viitor mari scaderi de rating.

Revenind, observ cum presa noastra incepe sa semene din ce in ce mai mult cu cea americana, care isi declara simpatiile pentru anumiti candidati. Presa independenta este in scadere, se pare. Oricum oamenii vor mereu sa aiba dreptate, uitandu-se la postul care le confirma ideile, dar parca inainte nu era asa...

Convorbire telefonică cu ... un hoț??

Sună telefonul, de pe un număr necunoscut, vizibil (adică nu este ascuns), iar o voce de bărbat mă angajează în următoarea convorbire: -  ...