6 iunie 2008

O diasporă în formare

Continuă culegerea datelor la sondajul adresat migranţilor pe care îl pomeneam în urmă cu 10 zile. Tehnica e simplă: trimitem mesaje pe e-mail către potenţiali subiecţi sau oameni care au prieteni care sunt stabiliţi definitiv sau temporar în afara ţării. Mizam pe faptul că ei retrimit mai departe către cei interesaţi.

Am trimis astăzi un al doilea val de astfel de mesaje, către un set de adrese la care nu mai trimisesem, concentrându-e mai ales pe Canada şi Spania. Identificăm adresele pe Internet, mergând de la un link la altul. Am început astfel să iau contact extrem de apropiat cu viaţa comunităţilor româneşti din cele două ţări, intrând, prin site-urile lor, în viaţa multor oameni. Am descoperit o lume fascinantă.

Româno-canadienii sunt extrem de activi pe Internet, reflectând o diasporă în plină constituire. Magazine româneşti, şcoli româneşti, o mulţime de forumuri, destul de active, întâlniri, evenimente ale comunităţii, hărţi ale blocurilor în care stau români (Toronto), biserici, ziare, promo-uri pentru firmele românilor etc. Toate vorbesc despre comunităţi importante, cu mulţi oameni inimoşi în interiorul ei.

Migranţii în Spania oferă pentru moment o altă faţetă, cu o piaţă a muncii centrată pe construcţii, instalaţii, menaj, dar şi cu numeroase asociaţii locale, unele studenţeşti, cu excursii făcute împreună şi, iarăşi, magazine, biserici, forumuri etc. Ce apare în plus sunt numeroasele anunţuri ale unor români aflaţi încă în ţară care îşi doresc sa lucreze oriunde în Spania şi aproape orice.

În ambele cazuri avem de a face cu o diasporă în constituire, care, în timp se poate dovedi una dintre cele mai importante resurse de imagine pentru România şi români, în ansamblul lor. Măcar şi pentru atât autorităţile de la Bucureşti ar trebui să le sprijine mai activ, chiar dacă românii plecaţi din ţară nu mai sunt contribuabili direcţi la bugetul românesc. A-i abandona toanelor unor politicieni extremişti, în căutare de popularitate, aşa cum se petrece în Italia, nu mi se pare a fi o strategie bună.

Niciun comentariu:

Convorbire telefonică cu ... un hoț??

Sună telefonul, de pe un număr necunoscut, vizibil (adică nu este ascuns), iar o voce de bărbat mă angajează în următoarea convorbire: -  ...