30 mai 2014

Hectic life

Aș începe prin a mulțumi cuiva că mi-a deschis ochii. Dar poate fac asta mai degrabă la sfârșit.

Cu mulți ani în urmă, profesorul ce m-a coordonat la lucrarea de licență și ceva mai apoi la doctorat mi-a trimis un email. Îmi răspundea rapid la un mesaj de două rânduri pe care i-l scrisesem. Profesorul îmi spunea că sunt probabil într-o perioadă în care totul este hectic. Era o trimitere clară la faptul că, aflându-mă la mii de kilometri distanță și după săptămâni de tăcere, scriam atât de puține...

Problema era însă cu acest hectic pe cate 1-am învățat din acel email și pe care 1-am folosit intens pană săptămâna aceasta. Dar să nu anticipăm. Hectic, așa cum mă lămurise profesorul, era folosit în sensul său englezesc:

HECTIC. [...] 4 : characterized by activity, excitement, or confusion

După cum vedeți este vorba de al patrulea sens al termenului. Celelalte trei trimit la originea termenului (în greaca veche), la febră persistentă, cu oscilații continue, cu agitația de rigoare.

Hectic, adică agitat, foarte încărcat cu activități, trepidant.

Nu era în DEX, nu îl știam din franceză (unde înseamnă cam același lucru ca în engleză), așa că l-am folosit timp de 17 ani ca pe unul din englezismele mele favorite. 


Cu puțin timp în urmă, descriind viața mea drept hectică, am stârnit ceva nedumerire, ce ne-a dus la DEX online (trăiască epoca smart-phone!)

Și a rezultat că, de prin anii 1980, în limba română: Hectic = de lungă durată (despre febră).  Și apoi, în DEX 1998: 


Hectic = lentă și continuă cu mari oscilații (tot despre febră).

Așa că trebuie să mulțumesc persoanei care a fost uimită să afle că o viață continuă și lentă mă face să nu am prea mult timp :))


Pe de altă parte e adevărat că lent și cu mari oscilații e un concept nu foarte simplu de digerat. Limba română se dovedește dificilă dacă o combini cu alte limbi, așa că îmi propun ca viața TREPIDANTĂ să mă ajute să învăț mereu lucruri noi...;)

Niciun comentariu:

Convorbire telefonică cu ... un hoț??

Sună telefonul, de pe un număr necunoscut, vizibil (adică nu este ascuns), iar o voce de bărbat mă angajează în următoarea convorbire: -  ...