23 august 2008

Creta: Knossos

Knossos este locul unde, la începutul secolului trecut, sir Arthur Evans a scos la suprafaţă palatul miticului rege Minos, cel cu minotaurul, Tezeu şi Ariadna, de la al cărui nume a fost denumită şi civilizaţia minotică, despre care altfel nimeni nu ştie cum se autodenumea.


Bref, palatul are cam 4000 de ani vechime şi a fost părăsit prin secolul 12 BC, adică acum 3200 de ani, după ce trecuse prin cutremure, erupţii vulcanice, incendii.

Evans l-a scos la suprafaţă, cheltuind 250.000 lire din banii săi (enorm pentru epoca sa!). Calitatea restaurării naşte destule controverse, unele părţi ale localităţii fiind refăcute mai degrabă în conformitate cu modul în care credea Evans că ar trebui să fie, decât cu felul în care arătau cândva.

Tips:
* în bunul spirit balcanic, indicaţiile despre ce şi cum vezi sunt slab dezvoltate, ar putea sa fie util un ghid.
* la Knossos se ajunge cu autobuzul luat din Heraklion, de la Bus Terminal (cam un euro biletul, 15-20 de minute de mers).
* Ca la toate muzeele din Creta, intrarea nu costă mult (3 sau 4 Euro, nu îmi amintesc exact).





Niciun comentariu:

Convorbire telefonică cu ... un hoț??

Sună telefonul, de pe un număr necunoscut, vizibil (adică nu este ascuns), iar o voce de bărbat mă angajează în următoarea convorbire: -  ...