Atât m-a costat legalizarea actelor necesare ca să mă pot înscrie la concursul pentru un post în institutul unde lucrez. Notarul a stat, a făcut copii xerox, a pus ştampile pe ele, a semnat şi a încasat banii cu pricina.
Concursul e simplu: dosarul merge la o comisie din institut, de acolo la una de la Academie, de acolo la una de la Minsterul Educaţiei.
Toate actele solicitate, exceptând certificatul de naştere, sunt emise sau autentificate deja de Ministerul Educaţiei sau de Institut. E vorba de diplome de absolvire, foi matricole şi de cartea de muncă.
(la actele de pe site se mai adaugă o copie legalizată după cartea de muncă, prevăzută se pare de legea la care face referire anunţul de concurs)
Aşa că, de fapt, am legalizat copii după acte pe care le-am mai legalizat de câteva ori, fiindu-mi solicitate aproape ori de câte ori m-am înscris sau am mai absolvit un ciclu universitar, precum şi ori de câte ori am promovat în grad (de la asistent la cercetător, de la cercetător la cercetător principal III, de la cercetător principal III la cercetător principal II).
În mod evident, solicitarea repetată a acestor hârtii, în copii legalizate indică trei chestii mari şi late:
1. În România funcţionează prezumţia de vinovăţie. Fiind suspect că voi falsifica ceva în participarea la concurs, sau că una sau mai multe dintre comisii mă va favoriza, trebuie să plătesc ca să îmi dovedesc bunele intenţii. (Atrag din nou atenţia că prevederea legală care mă forţează să fac acest lşucru nu este impusă de un "sistem" abstract sau de nişte "ăia" veniţi de pe Marte, ci este consecinţa deciziilor unor funcţionari publici similari celor care ne sunt tituror prieteni şi rude. Deci, sunt decizii luate de oameni ca noi. Adică chiar de noi.)
2. În România nu funcţionează princiipiile logicii: ca să fi ocupat postul de CP2, trebuia să fi avut diplomă de doctor; aceasta impunea existenţa unei diplome universitare de licenţă; aceasta impunea existenţa diplomei de bac. Prin urmare era suficient să prezint un act prin care să arăt că sunt angajat la institutul unde dădeam concurs, pentru ca un individ cu ceva urme de logică să fie sigur că le am şi pe celelalte. Iar deţinerea celorlalte se putea verifica uşor în arhivele bine organizae ale Academiei şi Ministerului, instituţii care cică educă naţiunea.
3. Şi poporul notarilor are dreptul să trăiască: uşor, bine, nestingherit (că este o branşă în care concurenţa este practic interzisă prin lege).
Halal şi aferim!
21 iunie 2011
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Convorbire telefonică cu ... un hoț??
Sună telefonul, de pe un număr necunoscut, vizibil (adică nu este ascuns), iar o voce de bărbat mă angajează în următoarea convorbire: - ...
-
De la o vreme, a pătruns și în rețeaua mea de prieteni nebunia cu Bună (virgulă) Bogdan (virgulă) . Hai să explic, că poate nu sunteți la ...
-
E simplu. Vă ofer două mostre din ce am auzit la TV, în timpul meciurilor de la Cupa Mondială (citatele sunt aproximative): Arbitrajul din U...
-
Uite câteva hărţi despre care generaţia mea nu a prea învăţat la şcoală. Le-am fotografiat la Chateau de Vianden , despre care am scris cu...
6 comentarii:
- in lipsa posibilitatilor(culturii interne) de a lua o decizie, toata biocratia romaneasca e construita pe modelul scolii si educatiei romanesti> nu e vina mea, las sa fie. Din scoala porneste totul. Comentariile literare te invata ca e rau daca gandesti tu si iti exprimi opinia si trebuie sa faci o copie xerox dupa comentariul lui Manolescu sau Xulescu, pe care sa o atasezi de facto comentariului tau... Birocratia e foarte scumpa, si ai punctat bine cu costul. Mai pune te rog si timpul petrecut/care si el e un cost platit la un salar mediu, si dupa ne gandim cati bani pierde Romania pe birocratie degeaba.
Asteptam sa candidezi pentru functia de director la ICCV si sa abrogi regulile astea tampite cu legalizarea si supralegalizarea, ba chiar si echivalarea - pentru inceput in ICCV - apoi, fiind un bun exemplu, sa fie preluata practica si de restul institutiilor statului. Hai Bogdane!
@alexnicolae: nu, nu sunt bani pierduti, ci sunt redistribuiti catre alte buzunare...
@anonim: nu am nici cea mai mica intentie sa candidez a vre astfel de functie administrativa. Ceea ce imi doresc este sa fac cercetare, sa inteleg lumea...
Ooo, si CAT castiga notarii din taxe, daca ai sti matale ce cadou de la stat este sa fii notar (si cata spaga dai ca sa ajungi acolo)...
Acum te faci CPI, după ce am trecut comisia prin consiliu????????
Pai abia am depus candidatura. In caz de acceptare a acesteia, cred mai dureaza macar pana in decembrie sa primesc confirmare.
In alta ordine de idei, daca vrei intrebari dure la sustinere, te rog nu ezita sa le soliciti, sunt disponibil :p
Trimiteți un comentariu