27 mai 2008

Becule, stai aprins becuuuleee! Noi te iubiiiiim :)

bec fluorescent vs. bec incandescentAm început de mai multă vreme să trecem acasă pe becuri fluorescente. Pe măsură ce se arde câte unul obişnuit, îl schimb cu unul fluorescent.

Dezavantaje:
*Există un cost iniţial relativ ridicat în comparaţie cu becurile clasice: un Phillips sau un Osram care consumă până în 20 W/oră, dar luminează ca un incandescent de 100 W/oră, costă peste cei 5 dolari din banner-ul alăturat, ducând în jurul a 14 RON.
*Nu pot fi folosite la lampadarele la care "pălăria" este proiectată să se sprijine pe bec.

Avantaje (dincolo de aspectele ecologice):
*Costurile se amortizează în timp.
*Eşti mai rar ocupat să schimbi becuri (în trei ani de când am început preschimbarea nu ni s-a ars nici unul din becurile fluorescente)
*Au un design care te face să te gândeşti că ai păşit în Mileniul III.
*Dau o lumină plăcută.
*Preţul lor scade continuu. Acum sunt aproape la jumătate faţă de acum 3 ani.
*Se încălzesc mai puţin, ceea ce este extrem de important: Am două plafoniere în casă, cu fasung de porţelan. La ambele, cu bec clasic, din ăl incandescent, trebuia să mă sui pe scară aproape săptămânal ca să răsucesc becul în fasung, căci, datorită dilatării, nu mai făcea contact. Acum, cu becuri noi, nu mai m-am suit acolo sus de mult!
*În curând vor fi obligatoriu de folosit în UE, sau cel puţin aşa zicea Gândul cu ceva timp în urmă.

Mai multe lucruri utile în pagina Campaniei pentru becuri ecologice de la Ecosemnal, ca şi la cei de la Adevărul verde.

PS. Scuze de titlul dezinformator, nu m-am putut abţine!

3 comentarii:

Turambar spunea...

De acord cu tine. Si noi am pus in casa becuri de'astea. Insa am o problema cu ele: mi se pare mie, sau au o lumina clar mai chioara decat cele obisnuite?

De cate ori aprind lumina in sufragerie, imi vine sa mai apas pe buton inca o data.

Sunt cam dezamagit. Mie, care-mi place multa lumina in casa (Licht! Mer licht!), ma trezesc ca am o atmosfera batranicioasa, de Gogol si de babe care croseteaza. Nashpa :(

Bogdan spunea...

Da, si mie imi place lumina, asa ca am pus becuri mai mari, din alea care dau 100W dar consuma in jur de 20. La inceput, cand aprinzi lumina, uneoiri sunt mai chioare (deh, au bug-uri), dar dupa 5-6 minute incep sa straluceasca normal...

Turambar spunea...

asa am auzit si eu, ca devin mai luminoase treptat, in 5-10 minute. si noi tot de'alea de 20 aka 100 ne'am pus. dar de fiecare data cand aprind lumina, desi stiu ca treptat o sa fie mai soare, de fiecare data injur printre dintzi.

urasc camerele cu lumina chioara. a micutz) imi amintesc de bicisnicia economisirii inutile de energie din anii 80, cand bunica-mea ma teroriza cu arsul becului si b micutz) ma baga intr-o stare de depresie.

licht. mer licht :)

Convorbire telefonică cu ... un hoț??

Sună telefonul, de pe un număr necunoscut, vizibil (adică nu este ascuns), iar o voce de bărbat mă angajează în următoarea convorbire: -  ...