23 noiembrie 2008

Jurnal de preş, jurnal de campanie

Mă amuză oarecum unul din formatele adoptate în această campanie electorală: jurnalul de pe preş. Cam de două ori pe săptămână, pe preşul pe care ne ştergem ghetele de mizeria oraşului, poposeşte câte un tabloid. Jurnalul de Cotroceni, Ring şi Cancan sunt cele trei care apar prin rotaţie pe preş.

Ring nu am apucat să citesc, taboidul ajungând mereu la coşul de gunoi înainte de a-l deschide.

Cancan cred că se iveşte pe preş atunci când dă veşti bune despre Alina Gorghiu şi publicitate plătită de PNL. Cel puţin aşa era în numărul pe care l-am răsfoit ieri. (Interesantă opţiunea de a ţinti votanţii care citesc Cancan!)

Jurnalul de Cotroceni pare a fi oficiosul Laviniei Şandru, deşi nu am găsit pe nicăieri, prin paginile sale, nicio indicaţie despre editor, scop, tiraj, exceptând o adresă de e-mail, deschis la Yahoo!

Frumoase sunt relatările despre sondaje, ocupându-se mai ales, dacă nu exclusiv de votul la Camera Deputaţilor în colegiul 22, cel în care locuiesc: oamenii Laviniei Şandru invocau săptămâna trecută nişte sondaje, trei la număr, despre care nu se spunea cine le-a făcut, ce fel de selecţie a subiecţilor a fost practicată, câte interviuri, etc. În schimb erau prezentate nişte procente ale intenţiei de vot un pic bizare, evident cu favorita fiţuicii mult înaintea tuturor.

În Cancan este invocat un sondaj AB Research, având menţionate detaliile cerute de lege (număr de subiecţi, tip selecţie, marjă de eroare), şi dându-le la egalitate pe Alina Gorghiu şi Lavinia Şandru, urmate la mică distanţă de Corneliu Ciontu. Toţi trei sunt plasaţi în jurul a un sfert din intenţiile de vot. Ţinând cont de mecanismele de redistribuire, lupta în colegiu, la deputaţi, se dă între candidaţii PNL şi PSD.

PS. În fotografie nu e uşa noastră, ci a unui vecin care încă nu a colecat de acolo ziarele venite ieri :)

Niciun comentariu:

Convorbire telefonică cu ... un hoț??

Sună telefonul, de pe un număr necunoscut, vizibil (adică nu este ascuns), iar o voce de bărbat mă angajează în următoarea convorbire: -  ...