30 noiembrie 2008

Post-vot: cine a pierdut?

Păi încă nu a pierdut nimeni:

PSD a învins, din nou, dar tot cu PC (vor rămâne aceştia alături de PSD??), şi fără să aibă siguranţa că va guverna.

PD-L a pierdut faţă de simpatiile de vot de acum 6 luni, probabil pe mâna sa şi a ieşirilor necontrolate şi populiste ale mentorului de la Cotroceni. Însă faţă de legislatura trecută vor avea mai multe voturi, şi este posibil să ajungă la guvernare pe uşa din dos.

PNL a înregistrat cel mai bun scor al partidului din istoria postdecembristă, însă rămâne pe locul trei (ceea ce e totuşi un succes, mai ales prin dimensiunile scorului, ţinând cont de faptul că se declară a fi partid liberal şi de rezultatele modeste ale liberalilor în ţările europene).

UDMR a pierdut poziţia sa cheie, de partid fără de care nu se poate guverna, dar ar putea ajunge la guvernare ca să sugereze ideea dragă multora de "Guvern de uniune naţională".

PNG şi PRM nu au intrat în Parlament, însă asta nu a surprins pe nimeni, probabil nici măcar pe ei.

Cotroceniul se află într-o situaţie imposibilă, în ce priveşte viitorul Guvern, desemnarea primului ministru şi campania electorală pentru prezidenţiale. Pare că indiferent cum va fi gestionată situaţia, deşi Traian Băsescu este deocamdată singurul candidat care contează pentru prezidenţialele din 2009, el porneşte cu şansa a doua. Rămâne însă de văzut cum vor negocia ceilalţi coaliţia de guvernare, cine va arunca primul pe piaţă marota anticipatelor, cât de mult îi va plăcea lui Tăriceanu să se eternizeze ca prim-ministru interimar, cum şi cât criza economică mondială va afecta România. Cu alte cuvinte, un joc politic care poate fi interesant, dacă nu se menţine murdar.

11 comentarii:

Anonim spunea...

Nu e singurul. Exista un cadidat virtual care la momentul asta e mai sus ca incredere si care poate fi in postura de candidat "unit". Poate ai vazut apropierea de liberali din ultima perioada. Aproape sigur PSD sau PNL vor fi la guvernare... si pot sustine Bucurestiul.

E limpede ca avem un vot antibasescu, e limpde ca apolitismul, independentismul ... etc sunt etichete cu trecere la electorat.

Macar pana la momentul desemnarii candidatilor ... Basescu nu mai e "sigur" de victorie. Asta poate schimba serios datele problemei.

Bogdan spunea...

Aşa e, numai că dacă scenariul negativ pentru Băsescu se susţine, asta ar putea fi o veste proastă pentru ... Oprescu.

Ar însemna că ultimele două situaţii de trecere de la Primăria Bucureştiului în una din cele mai importante funcţii în stat (Ciorbea & Băsescu) au condus amândouă la experienţe negative...

Andreï spunea...

EU am pierdut.

Desi m-am documentat serios in ultimele saptamani iar vineri seara chiar m-am lasat prada unei angoase cumplite cele 2 buletine de vot din fata mea m-au adus cu picioarele pe parchet.

Pentru Bogdan si vecinii sai ceva mai norocosi lucrurile sunt poate mai simple ;-) insa optiunile din colegiul nostru pentru Senat au fost deplorabile. Tot partidul trage!

La CD, e mai putin dureros... Dar eu, alegatorul, am pierdut deja prea mult!

Adrian Hatos spunea...

Mersi de analiza. Fina ironia cu guvernul de uniune nationala: chiar nu strica nimanui o perioada de opozitie. Nici macar UDMR-ului.

Alianta D+A (da, da, injurati-ma, exista, e acolo in hartiile unui tribunal) a castigat. Atat PDL cat si PNL au scoruri mai bune decat in 2004. PSD nu a pierdut - cred ca e consacrarea lui Geoana ca lider...Statistic, se creste pe trupurile partidelor disparute.

Bogdan spunea...

@Andrei: bănuiesc că ştiai de ceva vreme că vei pierde, după cum bine zicea Cristi săptămâna trecută :p

Bogdan spunea...

@Adi: aşa e, voturile adunate dau mai mult, în procente (asta chiar şi dacă PNL va mai pierde 2 puncte procentuale faţă de estimările din exit-poll-uri, aşa cum a făcut-o constant în ultimii 8 ani). Numai că PNL+PDL nu prea dau D+A...

Ce zici de PDL+PSD=FSN=66%, scorul partidului lui Iliescu din 1990??

Astea sunt simple calcule fără rost, dar e că sună bine, de parcă ar fi vorba de legea conservării volumelor?... :)))

Anonim spunea...

Bogdan ... e seara aritmeticii ... lasa oamenii sa calculeze :)

pacat ca nu avem rezultate nominale ca sa calculam pe aripi.
Ca sa fiu rau: cred ca brunetii sunt majoritari :(

Avem azi de la urne:
- un mesaj pt partidul club de fotbal
- un mesaj pt a x-a incercare de partid-stat(posibil in 2005)
- un mesaj pt partidul antimafiot
- un mesaj pt solutia panaceu a uninominalului

De la actorii politici care nu-nteleg sau se fac ca nu-nteleg:
- o tacere olimpiana
- o clamare a unei victorii cu 36% ... care nu prea e victorie (eu cel puti compar 2008 cu 2000 si nu-mi da la calcul)
- o solutie disperata cu o dreapta reinventata unilateral.

Dan Gheorghe spunea...

uite ca rezultatele se dau peste cap. psd pare a trece pe locul al doilea. circ mult, dar painea cand urmeaza???

Bogdan spunea...

Nu, încă nu se dau peste cap: sunt numărate voturi majoritar urbane, prin urmare probabil ierarhia va redeveni cea estimată, ce e drept cu distanţă mai mică între primii doi competitori.

Aşa cum ziceam astă noapte că ar fi posibil, iată că PNL pare a pierde tradiţionalele 2 puncte procentuale, de astă dată către PDL :))

Mai multe discutam pe aici.

oceania spunea...

pentru mine alegerile astea au avut si parti bune. au trimis la gunoi doua partide de mascarici PRM si PNG.

Bogdan spunea...

Şi eu mă bucur că PRM şi PNG nu au pătruns în Parlament. Îmi pare rău însă că au rămas doar 3+1 partide, sper să nu ajungem la un sistem bi-partid, şi sper ca locul lăsat liber de cele două partide naţionalist-populiste să poată fi ocupat (temporar) de un partid ecologist.

Temporar pentru că ecologismul nu e o ideologie bine structurată, putând fi incorporată în liberalism, social-democraţie sau conservatorism şi sper să nu avem nevoie de el mai mult de 1-2 mandate (adică să rezolvăm rapid toate problemele ecologice iar celelalte partide să înceapă să aibă programe ecologiste bine puse la punct :)...

Convorbire telefonică cu ... un hoț??

Sună telefonul, de pe un număr necunoscut, vizibil (adică nu este ascuns), iar o voce de bărbat mă angajează în următoarea convorbire: -  ...