16 aprilie 2008

"Irealitatea": despre încredere şi cunoaştere

Am întâlnit oameni care întreabă de câte o chestie, din cele pe care le studiez de ani de zile. Le spun ceea ce din punct de vedere al cunoaşterii ştiinţifice contemporane se consideră a fi adevărat, iar ei îmi replică rapid că nu este aşa, că ei ştiu oricum mai bine şi îmi oferă propria lor explicaţie naivă sau un stereotip repetat frecvent în urmă cu 40-50 de ani.

Am văzut de asemenea oameni cărora câte doi-trei medici le-au diagnosticat aproape identic simptomele şi le-au prescris acelaşi tratament, însă care fac tot ce îi duce pe ei capul considerând că „doctorii ăştia e proşti”.

Am văzut în dimineaţa asta o ştire pe site-ul Realitatea, despre un studiu care demontează mitul elefanţilor beţi în deşert în urma consumării unor fructe pe care le cheamă marula. Ştirea prezintă pas cu pas concluziile studiului în cauză, apoi concluzionează, aparent glumeţ: „Cu toate că cercetătorii ne spun, prin urmare, că nu vom găsi prea uşor un elefant beat sub un copac de marula... există dovezi înregistrate pe peliculă că poveştile sunt adevărate.” Cei de la Realitatea pun un filmuleţ luat de pe youtube, în fapt o bucăţică dintr-un documentar comic despre animalele din sudul Africii, numit Animals Are Beautiful People şi realizat în … 1974.

Filmul cu pricina este de altfel cel ce a popularizat mitul, iar youtube găzduieşte şi câteva filmuleţe care susţin contrariul. Evident toate aceste informaţii lipsesc de pe Realitatea. Era mai important să se difuzeze ceva spectaculos decât să se informeze, astfel că autorii ştirii au preferat ceea ce populaţiei pare că ii place să audă. Au sugerat prin urmare că ei sunt mai deştepţi decât „tâmpiţii” ăia care au alocat resurse ca se studieze dacă elefanţii chiar se îmbată sau nu. Un soi de răzbunare împotriva ălora care ştiu un pic mai mult decât ei…

Niciun comentariu:

Convorbire telefonică cu ... un hoț??

Sună telefonul, de pe un număr necunoscut, vizibil (adică nu este ascuns), iar o voce de bărbat mă angajează în următoarea convorbire: -  ...